Fries StraatFestival bomvol prachtige voorstellingen

0
1918
liptease
liptease

Met bijna 150 voorstellingen is het Fries StraatFestival op 27, 28 en 29 mei weer een weekend lang genieten in Leeuwarden. Naast lokale en nationale straattheatergroepen en bands, heeft de organisatie ook enkele internationale namen weten vast te leggen. ‘Hoewel we door de financiële situatie pas laat konden beginnen met programmeren, zijn we erg blij dat het gelukt is artiesten als Lucio Baglivo, Sid Bowfin en Causes vast te leggen’, vertelt
projectleider Margret Havinga. 

Sid Bowfin komt uit Groot-Brittanië en is een rasartiest. ‘Hij vertoont het meest grappige en idiote vioolorkest dat je ooit zult zien. Artiesten zoals hij zijn er maar weinig. De manier waarop hij straattheater en vioolspel combineert is uniek’, aldus straattheater-programmeur Sylvia van den Berg. ‘Lucio Baglivo uit Spanje speelt zijn voorstelling Solo Juntos. Dit is een acrobatische dansvoorstelling waar het Spaanse temperament vanaf spat. Woest is een danstheater-gezelschap dat de bezoeker meeneemt op een verhalend dansavontuur door de stad. Zij passen hun voorstelling aan op de locaties waar ze langskomen. Het is een indrukwekkende voorstelling die je nog lang bij zal blijven.’

Circustheater

Naast deze drie hoofdacts presenteert het Fries StraatFestival dit jaar ook enkele circus-theatervoorstellingen van jonge talenten, de Start Ups. ‘Het nieuwe circus is de toekomst, daarom bieden we graag een podium aan jonge, getalenteerde artiesten in dit genre. Michiel Deprez en Cie Helaba zijn net afgestudeerd aan de Fontys Academy for Circus and Performance Art. In het project Start Ups, mogelijk gemaakt door onder andere het Brabantse festival Circo Circolo, worden zij ondersteund in het maken van hun eigen voorstelling’, vertelt Van den Berg. ‘Het zijn stuk voor stuk unieke en prachtige voorstellingen geworden met veel jongleertrucs en acrobatiek op de grond en in de lucht.’

Muziek

Ook op muzikaal gebied is er tijdens het Fries StraatFestival genoeg te genieten. ‘We zijn ontzettend blij dat we onder andere Causes en Liptease voor de zaterdagavond hebben kunnen vastleggen’, aldus muziekprogrammeur Titus van ‘t Veer. Causes is na de hit Teach me how to dance with you bezig met een stevige opmars. Ze stonden vorig jaar onder andere op Pinkpop en dit jaar op Lowlands. Liptease staat garant voor een feestelijke show van bekende nummers in een rock ‘n roll jasje. De drie zangeressen en steengoede band zijn finalisten van Holland’s Got Talent en worden speciaal voor het Fries StraatFestival uitgebreid met een blazerssectie. ‘Het is tof dat we ook Black Honey aan onze hoofdacts kunnen toevoegen. Deze jonge Engelse band heeft met hun retro klinkende garage-rock in no time in Nederland voet aan de grond gekregen. Op Eurosonic waren ze de band die bij mij het meest in het oog sprong. Ook Eriksson Delcroix moeten mensen absoluut gaan zien op het Fries StraatFestival. Bandleden met historie in Zita Swoon, Laïs en The Broken Circle Breakdown Bluegrass Band brengen mooie gearrangeerde bluegrass, country en americana. Bij tijd en wijle verrassend energiek en dansbaar.’