Pannekoeken… met dank aan de kruisvaarders!

0
1067

Archeologische vondsten tonen aan dat er diep in de prehistorie, de zogenaamde oertijd, al pannenkoeken gebakken werden. En da’s niet zo gek wanneer je je bedenkt dat ingrediënten als melk, meel en eieren in die tijd ook al voorhanden waren.

Pannenkoeken… Hollandser kan het niet zou je zeggen. En toch vertelt de geschiedenis ons dat het recept van de pannenkoek in de 12e eeuw werd ontdekt in China en Nepal. Graan, rogge, tarwe, gerst of boekweit werd daar met behulp van stenen gemalen en met toevoeging van melk en eieren tot een pap geroerd. Als die op hete stenen gebakken werd ontstonden er platte vlaaien, die als een soort brood gegeten werden.

Het zijn uiteindelijk de kruisvaarders geweest die dit recept op de terugreis van hun kruistochten, over Europa uitrolden. Zo ontstond in Frankrijk de Pannequet, in Hongarije de Palacsinta, in Japan de Okonomyaki en in Rusland de Blini.

Wij noemden het Pannekoek (tot de spellingswijziging in 1996 nog zonder ‘n’)  en lanceerden het als ons nationale gerecht bij uitstek. En veel Nederlanders, emigranten en toeristen vinden nog steeds onze Hollandse pannenkoeken, ’t liefst gebakken op traditionele wijze in plaatstalen pannen, het lekkerst.

En we zijn weer terug bij af! Want in een tijd waarin we bewuster en verantwoord eten en nadenken over gezonde voedingsstoffen, krijgen de OERgranen: Gerst, Haver, Spelt en Boekweit weer hun beslag. Pannenkoeken met spek, appel-rozijn en stroop zullen nooit verdwijnen, maar met het huidige aanbod, waarbij pannenkoeken worden belegd met gerookte zalm, brie of diverse vlees- of kipvariaties, kun je gerust stellen dat de typisch Hollandse pannenkoek wordt herontdekt!