Afdekongevallen

0
1362
motorrijinstructeur
Motorrij-instructeur

Het is verbazend dat in maar liefst een derde van de motorongevallen sprake is van een afdekongeval. Wat is eigenlijk een afdekongeval, en hoe ontstaat zoiets. Nog belangrijker hoe kun je dit voorkomen.

Je spreekt van een afdekongeval als iemand jou niet kan waarnemen omdat er iets op het kruispunt is. Een auto of vrachtauto die een positie op dat moment inneemt
waardoor je niet word gezien. Heel veel bestuurders zijn zich daar totaal niet van bewust.

Vroeger had je de zgn. Staphorster kruispunten, dit waren kruispunten met meerder stroken voor rechtdoor, en voorsorteer stroken voor zowel linksaf als rechtsaf. Als bijvoorbeeld een vrachtauto rechtsaf voorgesorteerd rijd en een motorrijder rechtdoor gaat naast de vrachtauto kun je begrijpen dat de motorrijder helemaal afgedekt wordt door de vrachtauto? Hierdoor kan de motorrijder niet waargenomen worden door de auto die rechts staat te wachten. Deze bestuurder ziet de vrachtauto rechtsaf gaan en rijdt op want hij kan nog makkelijk voor de vrachtauto langs, en oei daar is “ineens” de motor-
rijder. De rest kun je zelf invullen.

Op dit type kruispunten zijn veel van die afdek ongevallen gebeurd, vandaar dat je ze tegenwoordig eigenlijk ook niet meer tegenkomt.

Of ze zijn aangepast door de voorsorteer vakken voor linksaf en rechtsaf aanzienlijk te verkorten, waardoor twee dingen werden bereikt. Eén was dat de rechtdoor gaande bestuurder aanzienlijk korter “uit beeld” is, en twee dat de snelheid op het kruispunt behoorlijk terug moest worden genomen om af te kunnen slaan.

Vandaar dat we tegenwoordig steeds meer kruispunten zien veranderen in rotondes, hierdoor vaak een betere doorstroming en lagere snelheid om de rotondes te nemen. En een lagere snelheid zorgt ook voor geringere kans op ernstig letsel.

Een ander voorbeeld is als een auto rechtsaf wil slaan en de motorrijder er op de kruising nog om heen wil terwijl er rechts een auto staat te wachten die links af wil. Deze ziet dat de auto wil afslaan en zou dus zomaar op kunnen rijden omdat de auto die nadert toch rechts afslaat.

Nog een voorbeeld van een afdek ongeval is als je op een kruispunt aan komt rijden waar rechts twee auto’s staan, de ene wil linksaf en de andere rechtsaf. Hoeveel zicht heeft de auto die verdekt opgesteld staat om rechts af te slaan?

Dit zijn zo een paar voorbeelden van afdek ongevallen, bedenk dus dat ongeveer
30 procent van de motorrijders die
betrokken zijn bij een ongeval
verongelukken in dit soort situaties.

Denk er tijdens je motorrijden eens over na wat de automobilist in dit soort situaties zou kunnen doen, en houd hier rekening mee tijdens het rijden.

Geef nooit de regie uit handen.