Honkvast, 40 jaar in hetzelfde huis

0
705

In de tuin staat een prachtige, oude berk, diep geworteld in de grond. De boom staat  en blijft op zijn plek omdat hij niet anders kan en geeft zo een vertrouwd beeld in de straat. Zo zijn er ook mensen die bijna niet meer weg te denken zijn in de buurt, die zo gehecht zijn aan hun huis dat ze er jaren blijven wonen.

Met dit gegeven ging Wilma Koole aan de slag.Mensen die zo lang in hetzelfde huis wonen, kunnen vast veel vertellen over de geschiedenis en de ontwikkeling van hun wijk. Zo ontstond Honkvast, veertig jaar in hetzelfde huis in de Muziek-, Transvaal- en Vogelwijk in Leeuwarden. Het leverde verhalen op waarin veel te herkennen is en eigen herinneringen boven komen. Het is daarom niet alleen interessant voor bewoners van deze wijken, maar voor iedereen.

Achtentwintig persoonlijke verhalen en foto’s van bekende en onbekende Leeuwarders die een mooi tijdsbeeld geven vanaf ongeveer de jaren vijftig vorige eeuw tot heden. Lees het verhaal van Cobie de Wal, Henny Jutte en Joop Oosterveld; zij wonen nu in hun tot woonhuis verbouwde winkelpand. Het zijn de voormalige winkeltjes op de hoek van de straat. Het verhaal van Gusta van der Werf uit de Vogelwijk gaat zelfs terug naar de jaren dertig. Een stuk geschiedenis van de Transvaalwijk is te lezen in onder andere het verhaal van Sip en Joke van der Weide, van de Eestroom aan de Singelstraat en Cees Metz, die woont in het huis van zijn grootouders.

Hij verwoordt mooi hoe het is om lang te wonen in hetzelfde huis, een huis met herinneringen: “Het gevoel van vroeger, als ik bij mijn oma logeerde en ik in de schemering zat, dat vertrouwde gevoel!”

Honkvast, te koop bij boekhandel van der Velde, Primera van der Berg, Historisch Centrum Leeuwarden en bij Blomke fan Romke voor  € 7,50. Of te bestellen via telnr: 0618083847. Exclusief eventuele verzendkosten.