REVIEW: MAFIA III

0
1334

Vrijdag 7 oktober was het eindelijk zo ver: de release van het derde deel uit de populaire Mafia reeks. In tegenstelling tot de vorige twee delen draait het nu niet om de Italiaanse Mafia, maar om de donkere Vietnamveteraan Lincoln Clay die de illegale handeltjes van de Italianen op gewelddadige wijze overneemt in New Bordeaux eind jaren zestig. De ‘echte’ Amerikaanse stad New Orleans heeft model gestaan voor New Bordeaux, inclusief de karakteristieke straatjes in de French Quarter en de moerasgebieden rondom de stad.

Speciaal voor de release van Mafia III werd er een ware launch party georganiseerd aan de vooravond van Firstlook Festival door uitgever 2K Games, Media Markt en Blammo.

In de periode voorafgaand aan de launch werd je dood gegooid met tweets en Facebook berichten met als doel zo veel mogelijk mensen naar de Jaarbeurs in Utrecht te laten komen. Is dat gelukt? Nee, niet echt. Ik schat zo’n 250 man in plaats van de verwachte 1000. Het zag er best treurig uit zo’n lege Jaarbeurs hal met enorm podium, een lichtshow, maar zonder publiek.

Het was vooral een avond wachten, eerst wachten in de rij om naar binnen te mogen. Wachten in een volgende rij om de game alvast te betalen en daarna wachten tot middennacht, het moment dat de game officieel verkocht mocht worden.

In de tussentijd deden de presentatoren van Gamekings hun best om er wat van te maken.

Met ‘interessante’ gasten, stukjes gameplay en het beluisteren van wat muziek uit de game probeerden ze het wachten zo aangenaam mogelijk te maken. Sommige interviews waren wat saai, maar het strooien van goodies verzachtte de pijn van het wachten.

Vlak voor middernacht werd er zelfs een heuse countdown gedaan met veel glitters en champagne tot de officiële release van Mafia III. Maar toen stonden wij alweer in de rij om de game op te mogen halen. Uiteindelijk gingen we om half 1 weg uit de Jaarbeurs met de game, a first edition steelcase, pakje speelkaarten, een poster, twee t-shirts en een pet.

Toch leuk om een keer mee te maken maar denk niet dat ik een volgende keer weer naar Utrecht zou gaan voor zoiets. Maar ja het gaat natuurlijk om de game zelf.

Op het eerste gezicht ziet het er best goed uit, de missies zijn niet super moeilijk en goed te doen. De missies worden aan elkaar verbonden door beelden van onder andere een tuchtcommissie waarin CIA agent John Donovan de handelswijze van Lincoln Clay moet verantwoorden. Clay helpt Donovan met het opknappen van duistere zaakjes om de Italiaanse Mafia te gronde te richten.

Het doel is alle wijken van New Bordeaux over te nemen om zo geld te verdienen. Dit geld kan je weer gebruiken voor betere wapens of wagens. De gecreëerde sixties sfeer werkt goed, vol lekkere muziek, grote wagens vol chroom en Dixieland hillbillies.

Maar het blijven toch de jaren 60 waarin rassenscheiding nog heel normaal was. Dit is ook terug te zien aan de bordjes buiten aan de deur van bars en tankstations met teksten als ‘No Colored Allowed’ en een missie met de klu klux klan.

Om een wijk over te nemen, moet je weten wat er reilt en zeilt in de wijk. Dit doe je door telefoontaps te plaatsen. Her en der zitten telefoonkasten die je moet openbreken om daar drie TL-49 fuses in te plaatsen, deze stukjes zijn door heel New Bordeaux te vinden. Door de telefoontaps krijg je ook inzichtelijk waar alle med-kits en collectables zich bevinden; van jaren 60 Playboys en Hot Rod magazines tot communistische posters, platenhoezen en Vargas schilderijen.

New Bordeaux is een flinke stad en je bent dan ook lang bezig om alle telefoonkasten te vinden, maar cruisend in je convertible met een lekker muziekje uit de radio is het wel uit te houden.

Helaas zijn er ook wel wat minpunten te noemen.

Zo is de gameplay niet echt vernieuwend, eerder ouderwets net als de graphics. Plotseling opduikende auto’s en mensen, auto’s die met de deuren open rijden en nog meer van die kleine bugs. In een van de eerste missies moet je iemand afmaken in een verlaten pretpark, alleen zat deze persoon ‘klem’ onder een trap waardoor ik de missie opnieuw moest doen.

Wellicht dat een nieuwe patch dit kan verhelpen, maar als je 6 jaar over een game doet had je zeker genoeg tijd om dit te testen lijkt mij.

Mafia III laat wat steekjes vallen en dat is jammer want met de sterke verhaallijn en de techniek van nu had het echt een absolute top game kunnen zijn. Helaas is het nu niet meer dan een leuke game waar je desondanks toch wel een tijdje mee zoet kan zijn… Tot er een nieuwe game uitkomt en Mafia III in z’n steelcase verdwijnt en daar niet snel meer uitkomt.