Vrijgevigheid aan het eind van het jaar

0
1329
Cees Krijger, foto: FD/Frans Andringa 2012

Traditioneel is men aan het einde van het jaar wat vrijgeviger dan aan het begin of in de zomer. Of dat nu komt door een besef van eindigheid, of meer praktisch dat men dan beter kan overzien wat er over is gebleven na de vakanties en dergelijke weet ik niet.

Feit is wel dat feesten als Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst vaak aanleiding zijn om elkaar cadeau’s te geven. Naast deze vorm van vrijgevigheid merk ik als notaris ook altijd dat er aan het eind van het jaar nog even geschonken moet worden. Vaak wordt dat dan in december gedaan. Dat is voor notarissen best wel eens lastig, want de maand is altijd al wat drukker en het aantal werkbare dagen is vaak wat minder. Veel schenkingen worden ook gedaan met de bedoeling om de lening voor de eigen woning te verlagen. Het probleem daar is echter dat de meeste banken in december ook geen tijd hebben en dan heel formeel een opzegtermijn van een maand aanhouden.

Fiscaal is er geen enkele reden om de schenkingen uit te stellen tot december. Feit is wel dat ze voor 1 januari van het jaar er op gedaan moeten zijn. Je zou er echter ook voor kunnen kiezen om ze al in oktober of november te doen. Je bent je geld dan wel eerder kwijt als schenker, maar met de huidige rente is dat verlies te verwaarlozen. Voor de ontvanger is er dan in ieder geval genoeg tijd om de juiste bestemming te kiezen, zodat er optimaal van de schenking genoten kan worden. Stel dat er afgelost moet worden en dat lukt niet omdat de bank niet tijdig met een aflosnota komt, dan mis je het voordeel van de lagere rente, maar krijg je wel te maken met een bijtelling in box III omdat je op 1 januari dat bedrag nog hebt.

Door te lang te wachten met de schenking wordt dan juist een averechts effect bereikt.

Als u wilt schenken, zorg er dan voor dat u dat tijdig doet zodat de ontvanger er ook wat aan heeft.