Tien gemeenten voeren gezamenlijk anti-helingcampagne

0
1271

Wie straks een kostbaar cadeau van Sinterklaas of Kerstman krijgt, wil dat natuurlijk niet kwijtraken. In een gezamenlijke campagne roepen tien Friese gemeenten inwoners op serienummers van kostbaarheden te registreren en zo ‘te laten zien wie de baas is’.

De campagne is een gezamenlijk initiatief van tien gemeenten: Achtkarspelen, De Fryske Marren, Dongeradeel, Harlingen, Heerenveen, Leeuwarden, Smallingerland, Súdwest-Fryslân, Tytsjerksteradiel en Weststellingwerf. De komende weken verschijnen advertenties in de krant, zijn tv-commercials op Omrop Fryslân te zien en worden online campagnevideo’s verspreid. Op de website wiedebaasis.nl staat meer informatie over het registreren en controleren van serienummers. De campagne loopt van week 45 tot en met week 49.

In 2015 werd er gemiddeld meer dan dertig keer per week ingebroken in Friesland. Naast goede sloten op de deur, kunnen burgers meer doen om zichzelf te beschermen tegen diefstal. Door het serienummer van spullen te registreren op www.stopheling.nl of via de Stop Heling-app, is de kans groter dat dieven of helers worden gepakt. Gestolen spullen kunnen sneller worden teruggevonden. Op dezelfde website kunnen kopers aan de hand van het serienummer nagaan of tweedehands goederen zijn gestolen. De database van Stopheling bevat bijna 1 miljoen gestolen goederen.