“We voelen ons verbonden met Leeuwarden”

0
1690

Lodema Elektrotechniek, het bedrijf dat ruim tachtig jaar geleden, in 1934 begon, gaat weer een nieuw tijdperk in. Directeur René Tuinenga is namelijk sinds dit najaar de officiële eigenaar. Hoewel het bedrijf voor opdrachtgevers door heel Nederland werkt, is en blijft het volgens directeur René Tuinenga een echt Leeuwarder bedrijf. “Meer dan de helft van onze medewerkers komt uit Leeuwarden en door de jaren heen heeft ons bedrijf meegewerkt aan allerlei toonaangevende bouwprojecten in de stad, variërend van de Fryske Akademy tot het Comenius College.“

 Het bedrijf Lodema Elektrotechniek kent een rijke geschiedenis. René heeft van zijn voorganger Hessel Lodema een groot deel van die geschiedenis gehoord. “Iede en Baukje Lodema, de ouders van Hessel, begonnen in 1934 een winkel in Leeuwarden. Deze winkel stond aan de Hobbemastraat, in de wijk Huizum. Het bedrijf heette toen Radio Electro Technisch Bureau LODEMA.”

Talloze installaties in Leeuwarder bedrijven, woningen en scholen
Iede verzorgde installaties in woningen en Baukje verkocht in de winkel allerhande apparatuur: van radio’s en scheerapparaten tot wasmachines en strijkijzers. “Het echtpaar kreeg zes kinderen, waaronder Hessel. Het bedrijf groeide stukje bij beetje en Iede installeerde talloze installaties in woningen, winkels, bedrijven en scholen in Leeuwarden.”

Pand Uranusweg
In 1965 overleed Iede en nam Hessel het roer over van zijn vader. Hessel neemt dan het besluit zich op de zakelijke markt te richten en bouwt een nieuw pand op de Hemrik. In de jaren tachtig en negentig groeit het bedrijf verder. Naast de woningbouw wordt Lodema nu ook ingeschakeld door verzorgingscentra en in de utiliteitsbouw.

In 2002 start René Tuinenga bij Lodema Elektrotechniek. Twee jaar later wordt het bedrijf overgenomen door de DGtC-groep en krijgt Tuinenga de dagelijkse leiding van Hessel overgedragen. In 2008 verkoopt Hessel het bedrijf aan de DGtC-groep en ook onder deze nieuwe eigenaar blijft René directeur.

 Lodema zoekt vakmensen
Nu is er dus een nieuw tijdperk aangebroken voor het Leeuwarder bedrijf. “Het familiebedrijf van toen is uitgegroeid tot een modern bedrijf met ongeveer 60 vakmensen. Voor bedrijven in het hele land installeren we elektra, beveiliging, data en domotica. We willen voor onze klanten de techniek en het vakmanschap leveren die hun organisatie verder helpt. Onze medewerkers spelen hierin een doorslaggevende rol: hun inzet en vakmanschap maakt het verschil voor onze klanten.”

Het team van Lodema Elektrotechniek is op dit moment nog op zoek naar vakmensen. Kijk voor een vacatureomschrijving op www.lodema-elektrotechniek.nl.