Winterbanden

0
1647
Klaas Wijmenga, Rijschool EuroHolland

De één vindt het een absolute noodzaak en de andere totale onzin, de winterbanden… Die mensen die de winterbanden een absolute noodzaak vinden overschatten vaak de functionaliteit van de banden en de personen die het onzin vinden onderschatten de functie van de winterbanden. Cijfers van oa. verzekeraars uit het verleden lieten zien dat het aantal kleine ongelukken zoals kop/staart botsingen toenamen op het moment dat de winterbanden werden gebruikt. Reden hiervoor was het overschatten van de werking en de functie van de banden. Veel mensen denken dat je met winterbanden.

dezelfde grip houd in de winter met winterbanden als in de zomer met zomerbanden. Dat is dus zeker niet het geval. In de winter moet je met of zonder winterbanden iets defensiever gaan rijden omdat een nat wegdek of zoals nu een wegdek met  bladeren en straks misschien met sneeuw of nog vervelender ijzel dat van een verstandige bestuurder mag eisen.

Één ding is wel zeker, winterbanden zorgen voor een beter rijgedrag van de auto omdat door de samenstelling van het rubber deze minder sterk reageert op de koude omstandigheden. Het effect van de winterband is het beste merkbaar bij temperaturen lager dan 7 graden. Wat ook zeker is dat winterbanden zeker geen positief effect hebben als de sneeuw is plat gereden omdat het aangepaste profiel van de winterband geen grip in de sneew meer kan krijgen en dat geldt natuurlijk helemaal bij ijzel. Winterbanden dragen dus in een aantal gevallen zeker bij in de veiligheid maar opletten en aangepast rijgedrag is nog altijd de beste veiligheid en bescherming voor jou en voor die andere weggebruiker.

Veel veilige kilometers toegewenst in de komende winterperiode.