Verkoopstyling; meer dan alleen een bloemetje op tafel!

0
1289
Jolanda Alves

In de huidige woningmarkt, waar op dit moment woningen veelal snel worden verkocht, lijkt het alsof de presentatie van de woning van minder groot belang is.Niets is echter minder waar!

Volgens funda, de meest bezochte woningaanbodsite van Nederland, is het een gegeven dat men bij het zoeken naar een nieuw huis vooral kijkt naar het perfecte plaatje, waarbij hoofdzakelijk wordt gefilterd op het foto- (en video)materiaal. Vanuit de luie stoel thuis worden die woningen geselecteerd waarvan juist die eerste indruk top is! Pas als dit er goed uitziet, klikt de kandidaat koper naar de omschrijving van de woning om het beeldmateriaal te kunnen interpreteren. De eerste indruk is hierbij dus van essentieel belang, evenals het onderscheidend  vermogen in de massa.

“Is verkoopstyling echt nodig? Als ik wat opruim en schoonmaak dan ziet ons huis er toch ook goed en gezellig uit?” is een veel gestelde vraag aan ons als makelaars.

Verkoopstyling is echter veel meer dan dat: het is het zo aantrekkelijk mogelijk maken van een huis voor een zo groot mogelijke doelgroep.  Hoe groter deze doelgroep, hoe meer belangstelling. Het zal even slikken zijn voor de meeste mensen, maar het is zaak om hierbij uw eigen smaak even opzij te zetten.

Eventuele kopers voelen zich namelijk aangetrokken tot woningen die neutraal zijn ingericht, zodat men zich gemakkelijker een beeld kan vormen van de eigen woonsfeer. Uit onderzoek is gebleken dat slechts 8% van de mensen in staat is om door de persoonlijke inrichting en sfeer van een te koop staand woonhuis heen te kijken. Voor de resterende 92% moet u dus aan de slag!

Een stylist geeft, in samenspraak met de makelaar, niet alleen tips om uw woning wat interieur betreft optimaal te presenteren. Kijkend door de bril van de koper, ontdek je pas echt dat een aantal bouwkundige zaken die u zelf niet meer ziet, toch wel  wat aandacht verdient. Denk aan die losse deurkruk, het scheve stopcontact, schimmel- en kalkrestjes in de badkamer, de eens zo hippe kleur op het wandje in de slaapkamer of die verfsporen op het raam waarvan het erbij gebleven is deze weg ta halen na die laatste verfbeurt. Voor iedereen waarschijnlijk heel herkenbaar. Want ook al trekt de woningmarkt flink aan, het zijn vooral de woningen die goed onderhouden, up-to-date en tiptopzijn uitgevoerd die het snelst (vaak zelfs voor de vraagprijs of hierboven) worden verkocht.

Dit kost natuurlijk tijd en geld, maar het werkt echt! Het is bewezen dat huizen hierdoor sneller en voor een hogere prijs worden verkocht. Bedenk dat een huis te lang in bezit houden (zeker als u al een ander huis heeft gekocht), uiteindelijk veel meer geld kost dan een goede opknap- en stylingbeurt.

En hebt u de kandidaat kopers eenmaal binnen in uw woning weten te lokken? Dan zijn de “oude” verkooptools nog steeds leuk. Dat bloemetje op tafel is nog steeds een goed idee. Oh ja, en appeltaart natuurlijk!