Muziek luisteren anno 2017

0
565

Naar muziek luisteren, wie doet het niet? Iedereen heeft wel een liedje waar je warm van wordt, wat goede gevoelens  oproept of energie geeft. In ieder geval geldt voor de meeste mensen dat muziek wat met je doet.

In deze huidige technologische tijd wordt er meer naar muziek geluisterd dan ooit. Via de radio in de keuken, de tv in de kamer of de radio in de auto, maar vooral via de smartphone met oordopjes. Op deze manier komt de meeste muziek tot ons; een stortvloed aan muziek. Streamingdiensten bieden muziek aan tegen een kleine vergoeding via internet  (Spotify, Deezer, Itunes). Voor de meeste mensen is dit genoeg; veel muziek voor weinig geld is voor hen ideaal. Maar er is ook een groep muziekliefhebbers die terugkeert naar het oude vertrouwde vinyl; de elpees. We vinden weer steeds vaker draaitafels in de huiskamer. Muziek luisteren wordt weer actief muziek beleven. Vanaf de aanschaf in een platenzaak van de felbegeerde LP tot het moment van het laten zakken van de naald op de zwarte schijf is een ritueel op zich. Er moet gewerkt worden… platenborsteltje er over heen, soms eerst de plaat nog wassen, de juiste binnenhoes eromheen doen etc, etc.

En dan het luisteren, de platenhoes bewonderen, songteksten lezen….
Kortom een prachtig bezit, zo’n vinylcollectie. Daar word je weer mens van…

Een volgende keer meer over muziek, over luisteren, over verzamelen en over de kunst van het afspelen…

Durk de Heij
Hifistudio It Harkstee