Februari in het Fries Museum

0
1753
Foto: Ruben van Vliet

TE DOEN 

museumjeugduniversiteit
Leuke colleges voor de kleintjes! De MJU is een serie van vier hoorcolleges voor kinderen tussen de 7 en 13 jaar. Echte wetenschappers vertellen dit voorjaar alles over onderduikers in de Tweede Wereldoorlog en over de wonderlijke Friese ‘stad’ Hindeloopen. Kinderen doen mee aan de hele reeks en krijgen een collegekaart die bij elk college wordt gestempeld. Na afloop krijgen ze een diploma. De MJU wordt georganiseerd door Tresoar en het Fries Museum samen. De eerste twee colleges zijn bij Tresoar, de laatste twee bij het Fries Museum.

Data: zondag 12 februari, 5 maart, 19 maart en 2 april
Tijd: 11.30-12.30 uur
Prijs voor de hele reeks: €20,-

instaprondleiding
Alle hoogtepunten van het museum, toegelicht door iemand die er alles vanaf weet. Elke zondagmiddag vanaf 12 februari kun je aansluiten bij een rondleiding door een van onze ervaren museumdocenten.

Data: elke zondag vanaf 12 februari 2017
Tijd: 13.30-14.30 uur
Prijs: museumentree

Open Atelier Koos van der Sloot
Neem een kijkje in de keuken van een kunstenaar! De derde week van de maand krijgt de derde verdieping van het museum een bijzondere aanvulling: een kunstenaar is ter plekke aan het werk. Stel vragen, geef advies of kijk toe terwijl een nieuw kunstwerk ontstaat. Van 14 tot en met 19 februari gaat Koos van der Sloot bij ons aan de slag.

Data: 14 t/m 19 februari

Tijd: tijdens openingstijden
Prijs: museumentree
Locatie: het open atelier is te vinden op de 3e verdieping van het museum.

Rondleiding: Beladen Landschap
De tentoonstelling Beladen Landschap combineert op bijzondere wijze kunst met geschiedenis. Deze tentoonstelling kwam dan ook tot stand als een samenwerking tussen Hans Groeneweg, publieksconservator Fries Verzetsmuseum, en Kie Ellens, scout hedendaagse kunst. Op 15 februari geeft Hans Groeneweg een gratis instaprondleiding door de tentoonstelling.

Datum: woensdag 15 februari
Tijd: 13.30 uur
Prijs: museumentree

museumconcerten
Het Fries Museum organiseert in samenwerking met het Leeuwarder expositie- en kunstprojectenbureau Art Connection een reeks klassieke concerten in de hal van het museum. Op 26 februari speelt Blaaskwintet Blaasvaak. Licht klassieke muziek met een humoristische ondertoon.

Data: zondag 26 februari en 26 maart
Tijd: 16.00-17.00 uur
Prijs: gratis (museumentree niet nodig en niet inbegrepen)
Locatie: de hal van het Fries Museum

 TE ZIEN

Aanwinsten: vergezichten – 26 november 2016 t/m 19 februari 2017
Het Fries Museum verzamelt voortdurend hedendaagse visies op landschap, omgeving en ruimte. Deze nieuwe aanwinstenpresentatie toont werken die een reflectie zijn op onze verhouding met het landschap. Letterlijke of figuurlijke interpretaties, geënsceneerd of rauwe natuurbeleving, romantische clichés of juist een commentaar daarop. De presentatie is een selectie van werken van Celine van den Boorn, Ksenia Galiaeva, Sven Kroner, Inka & Niclas, Ulf Puder, Sybren Renema, Lovisa Ringborg en Witho Worms.

Beladen Landschap – 4 februari tot 4 juni 2017 van kiefer tot ristelhueber
Auschwitz, Lampedusa en Aleppo. Plaatsen die in ons collectieve geheugen gegrift staan. Ook in de beeldende kunst heeft de geschiedenis zijn sporen nagelaten. Kunstenaars geven al decennia lang betekenis aan ‘beladen’ landschappen. Voor Anselm Kiefer is heel Duitsland als landschap besmet. In het Fries Museum is zijn werk Bilder-Streit te zien. Met typerende materialen als linoleum, olieverf, zand en jute toont hij zijn behoefte aan een nieuwe Duitse identiteit. Waar Kiefer een zoektocht verbeeldt, legt Sophie Ristelhueber letterlijk de bestaande sporen van conflict vast. Haar werk Fait laat de bijna serene overblijfselen van de eerste Golfoorlog in Irak zien.

De Terp – 14 juli 2016 t/m 31 december 2019
Wie aan Friesland denkt, denkt aan terpen. Deze door mensen gemaakte woonheuvels beschermden de Friezen tegen de onberekenbare Noordzee. Vanaf de eerste terpen in 600 v. Chr. tot het jaar 1000 n. Chr. werden ze steeds hoger en breder. Laag na laag aan geschiedenis ligt opgestapeld. Tussen die lagen belandden heel wat voorwerpen in de bodem.

Fries Verzetsmuseum – doorlopend
Een bijzonder onderdeel van het Fries Museum. Ontmoet de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog hier beleefden. Bezetting en vervolging, maar geen Hongerwinter. Wel ‘de Overval’, een van de markantste verzetsdaden uit onze geschiedenis.

Hindeloopen – 2 juli 2016 tot en met 1 juli 2019
Het eigenwijze Friese stadje Hindeloopen was vroeger een echte wereldstad. De inwoners van dit stadje trokken zich niet veel aan van Friesland, maar des te meer van de wereld. Op hun handelsreizen brachten ze uit Amsterdam Hollandse meubels, stoffen uit India en Chinees porselein mee. Dit zorgde voor een typische Hindelooper stijl waarin oer-hollandse en exotische elementen werden gemixt.

Mata Hari – tot en met 31 juli 2016
Hoe is het mogelijk dat Grietje Zelle uit Leeuwarden als spionne sterft door de kogels van een Frans vuurpeloton, midden in de Eerste Wereldoorlog? Beleef het verhaal van Mata Hari, de mysterieuze danseres met haar fascinerende schoonheid. Blader door haar plakboeken, lees haar brieven en sta even stil bij haar exclusieve hoofdtooi.

Rijk van Rotzooi – 26 november 2016 tot en met 4 maart 2018
In Rijk van Rotzooi loop je door het laboratorium van de Friese uitvinder Watse Gerritsma. Watse was twee eeuwen geleden al bloedfanatiek bezig met recycling. Door zijn kennis van scheikunde wist hij precies hoe hij van afvalstoffen nieuwe dingen moest maken. In 1795 bouwde Watse een van de eerste chemische fabrieken van Nederland.

Alles in Watse’s fabriek draaide om recycling. Het afval van de fabriek gebruikte hij opnieuw, maar ook van straatafval maakte hij nieuwe producten. Niets ging verloren, alles werd hergebruikt. Van oude aardappelschillen perste hij papier, straatafval zette hij om in buskruit en zelfs met urine wist Watse wel raad.

Kijk op www.friesmuseum.nl voor het actuele programma.