Nieuwe poëziesteen bij Natuurmuseum Fryslân

0
1684
dochters Gerk Koopmans onthullen nieuwe poëziesteen

Zaterdag 14 januari is Gerk Koopmans officieel uitgeluid als directeur van het Natuurmuseum Fryslân. Onderdeel van het programma was de onthulling van een poëziesteen voor de entree van het museum. Daar kunnen wandelaars en bezoekers van het museum nu genieten van het speelse gedicht De Blauwbilgorgel van Cees Buddingh’.

De Blauwbilgorgel is één van de bekendste gedichten van de in Dordrecht geboren dichter C. Buddingh’. Als jongeman was hij in 1943 vanwege tbc opgenomen in een sanatorium in Soest. Daar las hij het Engelse kinderverhaal Bluebillgurgle dat hem inspireerde tot het schrijven van zijn beroemde gedicht. Het dier wordt uitgebreid omschreven maar door de vele fantasiewoorden die daarbij gebruikt worden, blijft het een mysterie hoe Blauwbilgorgels eruit hebben gezien.

Een gedicht over zo’n bijzondere beest past natuurlijk helemaal bij het Natuurmuseum. Bovendien is het gedicht van speciale betekenis voor de scheidende directeur. Hij hoorde het voor het eerst als jonge jongen en het trof hem zo dat hij het gedicht uit het hoofd leerde. Een Blauwbilgorgel is natuurlijk een fantasiedier, maar als je de rijke verscheidenheid van de dierenwereld beschouwd, had er best een Blauwbilgorgel tussen kunnen zitten. Koopmans kreeg op de dag dat hij precies één jaar directeur was van de medewerkers een echt ei van een Blauwbilgorgel, het enige ter wereld! Het heeft nog altijd een ereplek op zijn bureau.

Het gedicht van Buddingh’ maakt deel uit van de in 1993 in het leven geroepen poëzieroute door de binnenstad langs gedichten van onder andere Gerrit Komrij, M. Vasalis en Remco Campert. De route is tot stand gekomen ter gelegenheid van het afscheid van mr. G.J. te Loo, burgemeester van Leeuwarden van 16 juni 1983 tot 1 oktober 1993. De eerste tien stenen waren een cadeau voor de afscheid nemende burgemeester. Inmiddels zijn er 46 stenen en de route breidt zich nog altijd uit. De Blauwbilgorgel is het 47e gedicht in de route en werd mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Vrienden van het museum.

Gerk Koopmans werd die middag door burgemeester Crone verrast met het Leeuwarder Leeuwtje, een gouden speldje dat wordt uitgereikt aan personen of vertegenwoordigers van organisaties die zich voor de gemeente Leeuwarden of de Leeuwarder samenleving verdienstelijk hebben ingezet. Koopmans blijft de komende twee jaar nog aan het museum verbonden als projectleider Friesland Onder Water. Hij heeft het stokje doorgegeven aan Tom van Slooten, sinds 1 januari 2017 de nieuwe directeur van het Natuurmuseum Fryslân.