Invoegen

0
2386
Klaas Wijmenga, Rijschool EuroHolland

Ik heb het al eens eerder geschreven, meer dan 70% van alle automobilisten kent de regels niet goed en/of kan ze niet op een juiste manier uitvoeren of toepassen. Dat is natuurlijk heel slecht. Als we met zijn allen de regels goed kunnen toepassen zullen de verkeersongevallen gegarandeerd afnemen en uiteindelijk zullen we dit kunnen merken in bijvoorbeeld de verzekeringspremies.

We doen het het allemaal wel eens en misschien wel vaker dan 1 of 2 keer op een dag,… invoegen op de auto(snel)weg. Om te beginnen moeten we weten of we op een autoweg of autosnelweg zijn beland. Als we de borden borden G1 en G3  autosnelweg en autoweg hebben gemist kunnen we in ieder geval aan de wegconstructie zien op welke weg we rijden. Zie je een vluchtstrook naast je dan weet je zeker dat je op een autosnelweg rijdt waar de max snelheid 130 km/h is.

Het misverstand bij het invoegen is dat de meeste automobilisten denken, of zelfs vinden, dat andere automobilisten ruimte voor de invoegende auto moeten gaan maken. Ik heb het wel eens uitgetest door mijn eigen rijstrook te blijven volgen, het is ongekend wat ik dan mee maak, de details zal ik u besparen…..

Automobilisten die een auto(snel)weg op willen rijden door in te voegen MOETEN er voor zorgen dat zij de juiste snelheid gaan maken om veilig tussen het verkeer te komen op de hoofdrijbaan. Daarbij mag je er NIET vanuit gaan dat andere automobilisten voor jou aan de kant gaan. Hierdoor gebeuren de meeste ongelukken bij het invoegen. Daarbij is het voor andere automobilisten niet altijd mogelijk om een rijstrook op te schuiven omdat ze
bijvoorbeeld worden ingehaald.

Hoe moet het: Zorg er voor dat je van te voren goed bepaald op welk moment je de hoofdrijbaan op zou willen rijden. Pas je snelheid op het verkeer aan dat al op de hoofdrijbaan rijdt. Tijdens het versnellen controleer je of jou moment van invoegen nog steeds mogelijk is. Is dat niet het geval dan moet je de snelheid daarop aanpassen. Geef pas richting aan als je zeker weet dat er naast jou geen andere voertuigen rijden en doe het pas als je echt de hoofdrijbaan op gaat. Dus niet aan het begin van de invoegstrook wat helaas teveel gebeurt. Andere automobilisten weten dan meer wanneer je ECHT de rijbaan op gaat, immers je knipperlicht brand al een tijdje en dan kun je het echte moment van oprijden niet meer aangeven.

Veel veilige kilometers…..