De Stiekeme Stoker | Bolsward

0
1262

OENEMA FRYSKE BEARENBURCH is een ambachtelijk gedistilleerde Beerenburg, geschreven op z’n Fries. Distilleerderij “DE STIEKEME STOKER” bereid volgens heel oude recepturen een unieke voor de liefhebbers speciale smaakvolle natuurzuivere Beerenburg zonder toevoegingen van kleurstoffen en houdbaarheidsmiddelen. De basis voor deze unieke Beerenburg is een in eigen stokerij, dubbel gestookte graanjenever.

Distilleerderij “DE STIEKEME STOKER” beschikt over een authentieke koperen distilleerketel waarin op ambachtelijke wijze en met de bijzondere vakkennis van de 1e stoker een heerlijk zachte graanjenever word gestookt. Op traditionele wijze word een kruidenmengsel volgens zeer geheime oude recepturen getrokken op de eigen gestookte graanjenever.

Hoe ‘De Stiekeme Stoker’ zich ontwikkelde

2009
Ontstaat het idee om van aangekochte jenever een kruidendrank te maken. Al snel blijkt dat er moeilijk aan oude recepten van een originele zogenaamde beerenburg is te komen. Tijdens dit speurwerk blijkt dat veel word beschreven over het zelf distilleren van jenever. Hieruit ontstond het idee om zelf een distilleer ketel te gaan bouwen.

2010
Ketel 1 met een inhoud van 10 liter was een feit. Hiermee worden de eerste distilleersessie’s gedaan. Vanaf dat moment word veel geëxperimenteerd met door de verkregen “jenever” te laten trekken op kruiden.

2012
Uiteindelijk na heel veel mislukte sessies lukt het om een redelijke beerenburg te produceren. De horeca en drankenhandel krijgt interesse in de op ambachtelijk verkregen beerenburg. Besloten word om een officieel bedrijf op te richtten. Doordat in de volksmond de bijnaam “de stiekeme Stoker” vaak werd genoemd, was vanaf dat moment Distilleerderij “DE STIEKEME STOKER” een feit.

2013
Alle benodigde vergunningen worden verkregen, voor o.a. het in bezit, werking hebben van een distilleerketel. Ketel 2 word gebouwd inhoud 21 liter, en in een aparte ruimte (tuinhuis achter woning) geïnstalleerd. Onder de naam FRYSKE BEARENBURCH worden de eerste liters beerenburg officieel verhandeld aan plaatselijke (Bolsward) slijterij en horeca.

2014
De groeiende vraag naar de producten van distilleerderij “De Stiekeme Stoker” zorgt er voor dat tuinhuisje te klein word. Besloten word een productieruimte te huren in de oude Zuivelschool aan het Bolwerkplein te Bolsward. Tevens word om aan de toenemende vraag, waar inmiddels ook het AMARETSJE FAN MOUIKE TETSJE was toegevoegd, te kunnen voldoen werd een grote nieuwe distilleerketel 150 Liter inhoud aangeschaft.

2015
De producten Fryske Bearenburch, Beerenburg-Likeur, Amaretsje fan Mouike Tetsje worden steeds meer ontdekt en gewaardeerd, waardoor de vraag groter word, en inmiddels over een groot van deel van Friesland worden verkocht.

2016
Door stijgende vraag naar producten word binnen de “zuivelschool” de productieruimte verdubbeld. De Beerenburg word nu onder de naam OENEMA FRYSKE BEARENBURCH verkocht. Een nieuwe telg in het assortiment is een jenever welke onder de naam OENEMA FRYSKE GRAENJENEVER op de markt word gebracht met als hoogtepunt dat de eerste fles werd gebotteld door Wethouder Maarten Offinga van de gemeente Sudwestfryslân