Eerste 60 minima-huishoudens worden warm van Energiecoach gemeente Leeuwarden

0
533

Sinds november trekt in de gemeente Leeuwarden een energiecoach door de wijken op zoek naar kansen voor energiebesparing bij huishoudens met een laag inkomen. Van de eerste 78 aanmeldingen uit de eerste pilotwijk Oud-Oost, is de coach inmiddels bij 60 huishoudens langs geweest. Bij 40 huishoudens zijn tochtstrippen aangebracht en van ruim 50 huishoudens is de Cv-ketel waterzijdig ingeregeld. Al met al goed voor een eerste besparing van al enkele tientjes per maand.

 

Concept Energiecoach
De energiecoach geeft persoonlijk advies aan huis en begeleidt de huishoudens bij de verdere kansen voor energiebesparing. Ook plant hij, waar mogelijk, de afspraak in met de Cv-dokters en Energiejagers. Aan de hand van een invulformulier van de energiecoach brengen de bewoners hun verbruik in kaart. Daarnaast krijgen ze een overzicht van tips en trucs om verder energie te besparen. Na vier weken komt de energiecoach opnieuw langs om samen met de huiseigenaar de resultaten door te nemen, te kijken hoe de rekening in de periode die volgt verder omlaag kan worden gebracht.

Eerste ervaringen
Gisteren kwam het projectteam samen bij ‘Eten in de Molen’ in de oude ‘De Haan’ molen aan het Zuidvliet, om de ervaringen van de eerste drie maanden te evalueren. Naast enkele verbeterpunten bleken er met name mooie verhalen te horen bij de Energiecoach, de Cv-dokters en Energiejagers. “Geen enkel huis is hetzelfde” aldus Dirk van de Cv-dokters. Zo kwamen ze ook woningen binnen waar radiatoren niets deden of de Cv-ketel helemaal niet werkte. “Bewoners zijn na het bezoek van de CV-dokters en/of de Energiejagers blij verrast door het toegenomen comfort” aldus de Energiecoach. Lokaal klusbedrijf Wybe Vaartjes geniet ook van de ervaringen en samenwerking. Het is mooi om via het project Energiejagers samen met de jongens van Werkplaats de Talentenbus bij te kunnen dragen aan energiebesparing en comfortverhoging bij deze doelgroep.

Bewezen aanpak
In lijn met het succes in de gemeente Leeuwarden presenteerde het ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) afgelopen maand het rapport Energiearmoede over de kansen voor energiecoaches bij minima. Dit onderzoek toonde aan dat adviesgesprekken met energiecoaches inderdaad leiden tot minder verbruik en dus lagere energierekeningen bij minima. Relatief eenvoudige maatregelen leveren huishoudens al gauw een besparing op van tussen de €60,- en €110,- per jaar, met een landelijke potentie van 3 tot 6 Pj. Het succes van de energiecoach in Leeuwarden toont des te meer aan dat er mooie kansen liggen om dit traject verder uit te bouwen.

Een stap verder
In de gemeente Leeuwarden gaan we namelijk een stap verder, door huiseigenaren ook daadwerkelijk maatregelen voor energiebesparing thuis aan te bieden. Na aanmelding van de huiseigenaar komt de energiecoach langs voor een inventarisatie van de woning en de woonsituatie. Hij kijkt waar de kansen tot energiebesparing liggen, geeft inzicht in de meest eenvoudige bespaarkansen en zorgt dat indien mogelijk een afspraak wordt ingepland met de CV-dokters van Energiewachtgroep en de Energiejagers van de Talentenbus.

Vervolg
Voor de komende tijd gaat de gemeente Leeuwarden eerst verder met de aanpak in Oud-Oost. In nauwe samenwerking met het Wijkteam Oud-Oost wordt er gekeken hoe er nog meer minima geholpen kunnen worden aan een lagere energierekening.  Daarnaast wordt er gekeken hoe de aanpak uitgebreid kan worden naar een volgende wijk. Binnenkort kunnen dus ook die bewoners met een lager inkomen een aanmeldkaart voor de energiecoach in de bus verwachten. Stap-voor-stap werken aan meer comfort en minder kosten, nu ook bij de huishoudens met de laagste inkomens.