Gemeente Leeuwarden presenteert de Lokale Lastenmeter

0
1533

De Lokale Lastenmeter is via  leeuwarden.lokalelastenmeter.nl te raadplegen door inwoners, bedrijven en raadsleden. De Lokale Lastenmeter is een online rekentool, biedt een compleet overzicht van de gemeentelijke heffingen en toont welke grondslagen en tarieven de gemeente Leeuwarden hanteert. Daarnaast maakt de rekentool het mogelijk de gemeentelijke belastingen te vergelijken met die van andere gemeenten.

Zelf berekenen
Met de Lokale Lastenmeter berekenen inwoners en bedrijven eenvoudig wat zij kwijt zijn aan gemeentelijke belastingen.

Overzicht raadsleden
Met de Lokale Lastenmeter zien raadsleden hoe een belastingplan uitpakt voor verschillende groepen binnen de gemeente. De rekentool geeft raadsleden bovendien de mogelijkheid het belastingplan van de gemeente te vergelijken met een alternatief plan. De raadsleden ontvangen zo een duidelijk overzicht hoe het alternatief de verschillende groepen in hun gemeente juist meer of minder belast.

Vergelijken
Inwoners en bedrijven kunnen de uitkomsten van de Lokale Lastenmeter vergelijken met de uitkomsten van vorig jaar of bijvoorbeeld de gemiddelden van de eigen gemeente. Vergelijkingen met andere gemeenten zijn ook mogelijk, bijvoorbeeld wat betreft de onroerendezaakbelasting. Met de tool berekent een inwoner wat hij betaalt voor de onroerendezaakbelasting. Deze uitkomst kan hij vervolgens heel eenvoudig vergelijken met de uitkomsten van andere gemeenten.

Duidelijk
De Lokale Lastenmeter stelt de gemeente in staat inwoners en bedrijven directer en vollediger te informeren over de lokale lasten. De antwoorden die de Lokale Lastenmeter biedt, maken het gemeentebeleid duidelijker en beter te begrijpen. Deze transparantie zorgt voor kortere lijnen en gerichtere informatie aan inwoners en bedrijven.