Feestelijke start van Himmelwike 2017

0
1925
http://www.omrin.nl/bij-mij-thuis/nieuws/himmelwike-2017-van-start-in-gemeente-heerenveen
foto: omrin.nl

Donderdagochtend 23 maart was de officiële aftrap van de Himmelwike 2017. Na een motiverende toespraak van wethouder Friso Douwstra (Beheer Openbare Ruimte) verraste Acta-Theater de ruim 500 deelnemende schoolkinderen met een spannende openingsact. De start vond plaats in de wijken Achter de Hoven en Oranjewijk, als onderdeel van de Grote Schoonmaakactie die daar een dag eerder plaatsvond. De leerlingen hebben donderdag maar liefst 3 ton zwerfafval ingezameld.

Grote schoonmaakactie
De grote schoonmaakactie is inmiddels een begrip in de gemeente Leeuwarden. Op verzoek van de wijken werd de actie dit jaar gehouden in Achter de Hoven en Oranjewijk. In totaal deden donderdag ruim 500 leerlingen en ruim 60 vrijwilligers en professionals mee. Het doel van de grote schoonmaakactie is het schoon maken én schoon houden van de wijk.

Inzameling grofvuil en een mini-milieustraat
Op woensdag 22 maart werd er al ruim 7,5 ton grofvuil uit de wijken ingezameld. Daarnaast werd er bij wijkcentrum ‘t Knooppunt een speciale mini-milieustraat ingericht. Inwoners konden daar terecht met materiaal voor de kringloopwinkel Estafette, met tuinafval en restafval.

Himmelwike
Van 23 t/m 31 gaan ruim 2700 kinderen van 30 scholen uit de stad en de dorpen de strijd aan met restafval op straat. In bijna elk dorp en een groot deel van Leeuwarden trekken kinderen de straat in, op zoek naar zwerfafval.

Himmel Heroes
Omrin heeft het spel Himmel Heroes ontwikkeld en tijdens de start van de Himmelwike gelanceerd. Dit is een interactieve app waarmee kinderen in de leeftijd van 10 t/m 14 jaar op een speelse, competitieve manier de leefomgeving opgeruimd kunnen houden.

Gezamenlijke aanpak
De schoonmaakactie is georganiseerd door de gemeente Leeuwarden in nauwe samenwerking met wijkpanel Achter de Hoven en Oranjewijk, Omrin, Caparis, Skrep, WoonFriesland, Elkien, Graffiti Platform, Eresdé, Acta Theater, Handhaving, de Buitendienst, Piter Jelles, Comenius, Nordwin College en Coöperatie De Hoftuinen. De actie wordt ondersteund door McDonalds en Leeuwarden-Fryslân 2018.