Pommerantenpries 2017

0
1520

De Pommeranten Pries 2017 van de Leeuwarder Historische Vereniging Aed Levwerd is dit jaar toegekend aan een combinatie van een familie en een object. Het gebouw is bijzonder, maar ook de personen die er hebben gewoond en gewerkt. Het gaat om een familie, van wie de stamvader, de patriarch, al in 1927 naar Nederland kwam en die zich een paar jaar later in Leeuwarden vestigde en daar altijd is gebleven. De prijs gaat dit jaar naar La Venezia en de familie Talamini.

De naam Talamini blijft toch vooral verbonden aan La Venezia en La Venezia blijft vooral verbonden aan dat heerlijke ijs en aan die wolkenkrabber of “ijsbunker” aan de Nieuweburen. Namen en een gebouw die onverbrekelijk verbonden zijn aan Leeuwarden. Waar in de rij staan leuk is; het wachten wordt immers beloond en het wachten is op zichzelf al een plezier tussen Liwwarders, oud-Liwwarders, oude Leeuwarders en mensen die voor een lekker ijsje juist naar Leeuwarden komen. La Venezia is een monument in een monument.

De jury vindt het een eer de Pommerantenpries dit jaar te mogen uitreiken aan Sarina Schaafsma: kleindochter van Antonio Talamini, die trouw aan haar belofte de ijssalon La Venezia ‘runt’ en het ijs bereidt volgens het recept van haar grootvader.

De Pommeranten Pries
De Pommeranten Pries is bedoeld voor personen en instellingen die in Leeuwarden op cultureel of historisch gebied een belangrijke rol hebben gespeeld. De prijs bestaat uit een gouden Pommeranten speld en een oorkonde en wordt uitgereikt door Piet Meerdink, voorzitter van de jury. De jury van de Pommeranten Pries bestaat uit Piet Meerdink, Walter Kromhout en Silvana Fancel.

De Pommeranten Pries is woensdagavond 12 april uitgereikt als onderdeel van de ledenvergadering van Aed Levwerd die plaats vond in de Kanselarij in Leeuwarden.