5 Mei Rede door Hirsch Ballin in Dorpskerk Huizum

0
1421

Oud-minister prof. Ernst Hirsch Ballin houdt op Bevrijdingsdag om 16:00 u. de 5 Mei Rede in de Dorpskerk Huizum. De titel is ‘5 mei: feest der erkenning’. De jonge dichteres Jephta de Visser draagt vrijheidsgedichten voor. Na afloop signeert Hirsch Ballin zijn baanbrekende boek ‘Tegen de stroom in. Over mensen en ideeën die hoop geven in benarde tijden’. De toegang is gratis.

Hirsch Ballin liet ons weten: ‘De vrijmarkten en feesten op 5 mei zijn vaak mooie rituelen. Maar laat dat, alstublieft, geen ongeïnspireerde sleur worden, waarin we alleen nog maar vieren dat we geen last hebben van verplichtingen. Het vrije woord is op zijn best als het verdrukten tot steun is. Vrijheid in verantwoordelijkheid betekent eerst en vooral de ander erkennen, als gesprekspartner, die dezelfde rechten heeft als ieder ander, ongeacht geloof, herkomst, sekse etc. Laten we 5 mei vieren als feest der erkenning.’
Hirsch Ballins persoonlijke leven is mee getekend door de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader, een Joodse rechtsgeleerde die na de Kristalnacht in de jaren ’30 in kamp Buchenwald zat, ontvluchtte net op tijd Nazi-Duitsland. De Friese advocaat Pieter Gerbrandy zorgde er voor dat Hirsch Ballin sr -later actief in het verzet- asiel in Nederland kreeg.
Net als zijn vader werd Ernst Hirsch Ballin een briljant rechtsgeleerde die het niet alleen schopte tot hoogleraar en lid van de Raad van State maar hij was ook negen jaar gezaghebbend minister van Justitie (en tijdelijk van Binnenlandse Zaken). Hij heeft vele honderden wetten op zijn naam staan. De hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Brabant en de Universiteit van Amsterdam is nu lid van de Koninklijke Academie voor Wetenschap en van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Onder zijn vele baanbrekende publicaties is zijn laatste boek ‘Tegen de stroom in. Over mensen en ideeën die hoop geven in benarde tijden’ .
Dat boek is heel typerend voor deze realistische idealist die voortdurend opkomt voor de menselijke waardigheid. Het verfrissende van dat boek is dat Hirsch Ballin heel ver gaat in de verdediging van het individuele recht en van het recht een uitzondering te zijn: mensen moeten z.i. onbevreesd tegen de stroom in kunnen gaan. De uitzondering is in zijn ogen de ultieme toetssteen als men recht wil doen aan het idee van de menselijke waardigheid. In een tijd waarin het ‘zij en wij-denken’ snel toeneemt is dat een bijzonder geluid. Dichteres Jephta de Visser woont deels in Canterburry (Engeland) en in Parijs en komt apart naar Leeuwarden over om vrijheidsgedichten voor te dragen. Als middelbare scholier won zij de Slauerhoff Poëzieprijs en in 2015-2015 was zij huisdichteres van de Rijksuniversiteit Groningen.

In 2015 publiceerde zij de bundel ‘Verdwijnselen’. Na afloop kan een ‘vrijheidsdrankje’ gedronken worden. De toegang is gratis. De zaal is open vanaf 15:30 u.

Gratis parkeren op het parkeerterrein tegenover Intratuin aan de Tijnjedijk.

Kom op tijd: vol is vol.