Sync’d: een multidimensionaal experiment tijdens CityProms

0
1616

De verbindende factor van 128 bpm

In poppodium Neushoorn in Leeuwarden vindt op zaterdagnacht 24 juni ‘Sync’d plaats: een ‘exposure of acts, arts & techno/acoustic music’. Diverse kunstvormen – waaronder dans, beeld, design en theater – zullen samensmelten tot één geheel. Sync’d is een nieuw, dansbaar en energiek muziekconcept dat plaats zal vinden tijdens het klassieke muziekfestival CityProms.

Eén gezamenlijke beat

Het multidimensionale experiment Sync’d is een samenwerking tussen Project 128, studenten van de D-Drive opleiding Friesland College, Influenza, Gunnar Gunnsteinsson en diverse lokale creatievelingen. Pascal Meyer, synthesizer-speler en dj van Project 128: “Bij Sync’d draait het allemaal om de synchronisatie: alles gebeurt op één gezamenlijke beat van 128 bpm. Het is een mix van verschillende kunst- en muziekgenres en muziekstromingen.”

Naast de muziek biedt Sync’d ook een visueel aspect. Studenten van de opleiding D’Drive van het Friesland College hebben videoinstallaties gemaakt die tijdens de acts worden geprojecteerd.”

Project 128
Project 128 is een live acoustic/electric technoband die in 2012 ontstaan is vanuit van twee hedendaagse kamermuziekensembles uit Amsterdam. De band heeft de ambitie om een heel nieuw genre te creëren. Pascal Meyer lacht: “Dat is ons aardig gelukt. Er gaan nog steeds wenkbrauwen omhoog als mensen voor het eerst onze muziek horen. Het is soms ontzettend experimenteel. Dat zit vooral in het live mixen van akoestische en elektronische klanken, met daarbij die constante beat. Het mooie is dat iedereen er een ander gevoel bij krijgt.”

Project 128 bestaat uit Anna voor de Wind (clarinet), Jellantsje de Vries (viool), Bence Huszar (cello), Pascal Meyer (synthesizer) en Yu Oda (live electronics). Zij spelen eigen composities, want naast het spelen, schrijven en arrangeren zij ook hun eigen nummers.

Technopoetry
Naast Project 128 maakt ook de IJslandse componist en muzikant Gunnar Gunnsteinsson deel uit van Sync’d. Pascal Meyer verheugt zich erg op zijn optreden: “Gunnar doet een heel extravagante act. Hij neemt de luisteraar als het ware mee in een live hoorspel. Het is een geweldige podiumkunstenaar die zijn ervaringen deelt via poëtische muziek. Gunnar maakt, zoals hij het zelf noemt, ‘technopoetry’. Zeker de moeite waard om te komen ervaren!”

Eigen route
De acts van Project 128, de dj’s van Influenza en Gunnar Gunnsteinsson vinden achter elkaar en tegelijkertijd plaats. Het geheel wordt gesynchroniseerd door de beat van 128 bpm. Bezoekers kunnen rondlopen in de verschillende zalen en hun eigen route maken. Paul Meyer: “Het is hele spannende muziek in een ongedwongen sfeer. Wie nieuwsgierig is om iets te horen wat hij nog nooit heeft gehoord moet zaterdagnacht vooral komen. En naar die plek gaan waar zijn oren het liefste zijn.“

Sync’d tijdens CityProms 2017
Datum en tijd: Zaterdagnacht 24 jun 2017 00.00 – 01.00 uur
Plaats: Neushoorn (Hal, Arena, Café, Foyer)
Entree: gratis

CityProms 2017: het grootste klassieke muziekfestival van het Noorden
Sync’d sluit de zaterdagavond van CityProms af. Kijk voor het gehele programma, de locaties en de aanvangstijden op www.cityproms.nl.