opening Leeuwarden-Fryslân 2018

0
2064

Heel Friesland wordt onderdeel van het Openingsweekend LF2018
De opening van Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa 2018 wordt een feest voor de hele provincie. Op 26 en 27 januari organiseren Leeuwarden-Fryslân 2018 en Tryater de ouverture van het culturele jaar; in Leeuwarden én in de rest van Fryslân. Op vrijdag staat de provincie centraal, zaterdag vinden de feestelijkheden plaats in Leeuwarden.

 Leeuwarden-Fryslân 2018 en Tryater werken al maanden aan de voorbereidingen van het openingsweekeinde, waarin het thema ‘Iepen Mienskip’ zal worden verbeeld. Tryater werkt met hetzelfde artistieke team (Ira Judkovskaja, Tatiana Pratley, Jan Ros, Linda Eijssen, Koos de Vries) dat ook de straatopera De IIsfoarstin vormgaf (Leeuwarden, 2014). De componisten Sytze Pruiksma en Peter Sijbenga deden eerder mee aan de Tryater-productie 11Stêdetocht (Friesland, 2008).

 Het Openingsweekend van Leeuwarden-Fryslân 2018 markeert op feestelijke wijze de start van het culturele jaar dat begint op vrijdag 26 januari. Op die dag wordt de jongste generatie – de kinderen van alle basisscholen in Friesland – betrokken bij het zingen van het LF2018-lied van Sytze Pruiksma en Nynke Laverman.

 Diezelfde dag staat in het teken van verhalen. Aan de hand van bijzondere objecten zullen in de musea van Friesland, maar ook in huizen van verzamelaars, verhalen worden gedeeld die volgens inwoners van de provincie mee de toekomst in moeten; verhalen die de diversiteit en verbondenheid van onze (Iepen) Mienskip verbeelden.

 

Zaterdag 27 januari
Om een beeld te geven van het culturele jaar vinden er onverwachte optredens en presentaties plaats in de Leeuwarder binnenstad. Als een ‘belevenis het hele jaar’ zullen er projecten gepresenteerd worden die te zien zijn in de loop van 2018.

 Het hoogtepunt van het Openingsweekend is de muzikale en visuele verbeelding van ‘Iepen Mienskip’, het thema van Leeuwarden-Fryslân 2018. Op de vraag van Leeuwarden-Fryslân 2018en Tryater aan veel Friezen wat ‘Iepen Mienskip’ voor hen betekent, gaven veel mensen aan dat dat geslaagd

 is wanneer het lukt om naar elkaar te luisteren. Om daar invulling aan te geven is er geen betere manier dan om met elkaar muziek te maken.

 In de binnenstad van Leeuwarden vormen koren, fanfares, orkesten, brassbands uit Friesland en daarbuiten met elkaar één orkest. De muziek van dit stadsbrede orkest werkt gezamenlijk toe naar het LF2018-lied van Nynke Laverman en Sytze Pruiksma.

 Voor Leeuwarden-Fryslân 2018 en Tryater is de manier waarop het Openingsweekend vorm krijgt hét kenmerk van het begin van het culturele jaar. Dat betekent dat we elkaar opzoeken, dat we luisteren en deelnemen. Met elkaar valt er iets te vieren. Daarvoor hebben we elkaar nodig, het hele jaar, en ook daarna.