Photopeintures in het Natuurmuseum Fryslân

0
1466
Foto: Levina van de Bundt

Deze zomer zijn de Photopeintures van Levina van de Bundt in het Natuurmuseum Fryslân te zien. Photopeintures zijn ‘lichtschilderingen’, foto’s waarbij Van de Bundt middels een zelf ontdekte methode een speciale lichtval op planten en bloemen tracht te bewerkstelligen. Zonder verdere manipulatie, dus niet bewerkt maar naturel, is haar insteek. Zoals zij het aantreft in de eigen tuin. Het directe, natuurlijke zonlicht als lichtbron speelt daarbij een belangrijke rol, net zoals het toeval, intuïtie en veel geduld.

Een photopeinture is net als een schilderij gelaagd. Het bestaat uit licht dat als het ware bedekt wordt door weer een andere lichtlaag. Op deze manier probeert Van de Bundt de sfeer en de intense kleur, de sprankeling vast te leggen zoals zij het op dat moment ziet en voelt. Zonder te rangschikken probeert zij de beoogde bloemen, blaadjes en ook bijvoorbeeld veertjes, op deze manier extra in het zonnetje te zetten, een extra accent te geven. Door die gerichte lichtval, dat (verspreide) regenboogeffect, lichten bepaalde onderdelen op en krijgen een intensere of een andere kleur.

Vaak komen kleur en vorm op een haast abstracte manier naar voren, mede door de dikwijls donkere stukken achtergrond. De scherptediepte die ontstaat omvat soms maar hele kleine gedeelten scherp in beeld. Het gaat Van de Bundt niet zozeer om de biologische herkenbaarheid, maar om de soms wat vervreemdende en sprookjesachtige indruk te verkrijgen die de plant zelf wat meer naar de achtergrond verwijst en daardoor interpretatieruimte biedt.

Bundt is autodidact en heeft een aantal jaren op de Vrije Academie een opleiding gehad in tekenen.

Eerder was haar werk te zien in Gorredijk, Drachten, Terherne en bij Galerie Wagemans in Beetsterzwaag.

Photopeintures is te zien tot en met 27 augustus in de filmzaal van het Natuurmuseum.