DE ILLUSTERE GASTEN VAN: DE FRIESCHE CLUB

0
1929

Vandaag  heb ik een afspraak met Paul de Haan voor een interview. Vorige week hebben we samen al even kennis gemaakt onder het genot van een hapje en een drankje. Paul komt uit een gezin die zijn sporen in de kippenwereld heeft verdiend. Volgens eigen zeggen is Paul een ondernemer en de keuze was snel gemaakt! Uiteindelijk heeft Paul zo’n vijftien jaar als poelier op markten in noord Nederland gestaan.

 

WANNEER KWAM JE IN AANRAKING MET BILJARTEN?
Op zijn zestiende komt Paul in aanraking met biljartclub Wiemers in Dokkum. Hij blijkt een zeker talent te hebben en in korte tijd ontwikkelt hij zich tot een speler op behoorlijk niveau. Hoewel hij nog erg jong is, wil hij winnen en zoekt uitdagingen waardoor hij nog beter kan leren biljarten. De echte uitdaging komt jaren later wanneer Paul als marktkoopman een goede naam heeft opgebouwd. Hij wordt uitgenodigd door Henk van de Veer en Germ Hoogterp, twee leden van de Friesche Club die hem willen voordragen aan de ballotage commissie. Automatisch betekent dit dat je eerst twee weken moet voorhangen. Er komt een A4-papier in de zaal te hangen met je gegevens en een foto. Als iemand belastende informatie over je heeft kan er bezwaar worden aangetekend. In die tijd was de club in handen van een elitair groepje gegoede middenstanders en konden ze zich deze houding permitteren, mede omdat er meer aanbod van leden dan vraag was. De heren die Paul inbrachten namen hiermee ook een zeker risico.

De nieuwe leden moesten van onbesproken gedrag zijn en mocht de commissie er achter komen dat je dat niet was, dan hadden degenen die je hadden voorgedragen een probleem, want die werden dan geacht hun lidmaatschap aan de club op te zeggen. Gelukkig bleek Paul de goedkeuring van de club te kunnen dragen en werd hij in 1965 lid. Jenkie, één de vrouwelijke medewerkers van de Friesche Club was de laatste in de reeks van 100 jaar die werd voorgehangen: in 2012 zijn ze met deze traditie gestopt!

Paul vertelde mij al in ons eerste gesprek een anekdote, die ik graag met jullie wil delen. Toen Paul enkele maanden lid was van de club ving hij per ongeluk wel een heel eigenaardig gesprek op. Een biljart-collega stond met een paar andere leden van de club in het fietsenhok toen hij ze hoorde zeggen dat de club erop achteruit ging want als een marktkoopman lid kon worden van de sociëteit van de FC, nou, nou, nou. Voor die tijd was dit veelzeggend.

 

DE FRIESCHE CLUB ALS TWEEDE HUIS.
Hoewel Paul graag wint kent hij ook zijn verliezen en dan is het beter hem even met rust te laten. Volgens eigen zeggen heeft Paul een winnaars mentaliteit en is hij op bijna 80-jarige leeftijd nog steeds een geduchte tegenstander! Als je een uitdaging zoekt, dan gaat Paul graag de uitdaging met je aan. Hij noemt het biljarten een stress sport, net zoals schaken, wat betreft hem op nummer één staat qua stress. De sport vereist een enorme dosis aandacht en discipline. Om een redelijke tegenstander te worden en op het niveau te komen waarop Paul heeft gespeeld, zijn er zeker 1000 uren aan training nodig.

De club heeft in de afgelopen jaren als een tweede huis gevoeld, niet alleen om te biljarten maar de jarenlange sociëteit heeft voor vriendschappen gezorgd.
In de afgelopen vijftig jaar heeft Paul slechts een enkele maal een echte ruzie mee gemaakt en dat maakt de club voor hem en vele anderen een beschermende omgeving om je tijd door te brengen.

VAN BESLOTEN CLUB NAAR OPENBAAR GRAND CAFE, HOE HEB JE DAT ERVAREN?
Wat vindt Paul eigenlijk van het feit dat de club open is gesteld voor publiek?

Paul geeft aan dat het een dubbel gevoel is. In het begin moest hij zeker wennen, maar het positieve overheerst en hij beseft heel goed hoe bevoorrecht ze de afgelopen vijftig jaar zijn geweest. Een groot deel van zijn leven is het zijn vaste stekje geweest waar je fijn kon vertoeven, niet gestoord werd en iedereen elkaar kende. Je kunt zeggen dat de leden van de besloten club hiermee een bevoorrechte positie hadden. Maar tijden veranderen en sinds Marcel de scepter zwaait moesten de meeste leden van de sociëteit even wennen omdat ze nu een gedeelde eerste plek kregen, maar inmiddels heeft iedereen de situatie omarmd.

De Friesche Club ligt de leden aan het hart en daarbij schept de huidige constructie de mogelijkheid om deze prachtige locatie in stand te houden, want de  emotie die bij de club hoort moet blijven! Grand café De Friesche Club ademt immers nog steeds de sfeer uit van 100 jaar geleden en is uniek voor heel Nederland.

Ben jij na aanleiding van dit interview nieuwsgierig geworden, kom dan gewoon langs, elke zaterdagavond live muziek, zes dagen per week geopend,  professionele bediening en heerlijk eten voor een eerlijke prijs.

 

Karin van Eis
www. karinvaneis.nl