DE ILLUSTERE GASTEN VAN DE FRIESCHE CLUB: ALLERD HOBERS

0
3991

Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik inderdaad te maken heb met een illuster figuur. Tegenover me zit Allerd Hobers, sinds anderhalf jaar met de regelmaat van de klok te vinden in de biljartzaal van de Friesche Club. En we kunnen wel zeggen dat de heren van de Friesche Club content zijn met het nieuwe lid, zijn gedrevenheid en bevlogenheid worden gerespecteerd. Als ik in de wandelgangen zijn naam noem, krijg ik reacties als; deze man is een natuurtalent een rijzende ster binnen de biljartwereld. Wie wil dit nu niet horen? Maar Allerd wordt er niet anders van, hij vindt zichzelf ook zeker geen natuurtalent, hij moet er hard voor werken om beter te worden. Ja, hij is een streber vol ambities en zijn doel is om zo goed mogelijk te zijn als je kunt. Leuk als je de beste bent maar zo niet, dan zal hij er geen traan om laten. Waar het hem om gaat is het absorberen van kennis en het leren van nieuwe dingen. Volgens eigen zeggen heeft hij om de vijf jaar een omslagpunt en zijn lijfspreuk is dan ook; ”Quickly addicted and easily bored”. Ondanks deze uitspraak kan hij zich voorstellen dat hij tot zijn 100ste blijft biljarten maar hij wil er niet aan vastzitten! De vrijheid ligt juist in het feit dat je elk moment een nieuwe keuze kunt maken, dat maakt het leven prettig.

METEEN VERKOCHT
Ditmaal niet iemand die het biljarten met de paplepel is in gegoten, integendeel! Allerd is altijd een hobbyspeler geweest en dat begint ergens rond zijn 14e levensjaar. In Café restaurant Hotel de Drie Gekroonde Baarsjes in Burgum legde hij af en toe een balletje met zijn maten onder het genot van een hapje en een drankje. Gewoon omdat het een gezellig ambiance was en je een leuk potje kon biljarten en later in zijn studietijd speelde hij af en toe  in café de Strohoed, maar ook daar ging het meer om de gezelligheid. Toen alle studiegenoten hun eigen weg kozen, kwam er een eind aan het biljarten en heeft Allerd jaren lang geen keu meer aangeraakt, ook omdat met name in de crisistijd steeds meer biljarttafels in cafés plaats moesten maken voor eettafels om de omzet te verhogen. Totdat hij anderhalf jaar geleden  een vriend tegenkwam en de heren zin hadden in een potje biljart. Allerd had in de wandelgangen  gehoord dat de Friesche Club sinds enige tijd voor iedereen vrij toegankelijk is. Officieel is dat niet correct, want je moet lid zijn van de club wil je hier je gang kunnen gaan. Maar bij uitzondering mocht hij van de toenmalige voorzitter Wiep een potje biljarten. Toen hij eenmaal binnen was, was hij meteen verkocht en heeft zich diezelfde dag als lid laten inschrijven, met andere woorden hij kwam binnen en is nooit meer weg gegaan!. De  Friesche Club is duidelijk een zaak van kwaliteit, de tafels, het laken, de rust en bovenal mensen die echt kunnen biljarten, alles was een totaal van andere orde. Voor het eerst kwam hij er achter dat er zoiets als verzamelstoten bestonden, waarmee de ballen dicht bij elkaar gebracht kunnen worden om zo veel punten te maken.

poetsmachine

 

BILJARTEN IS EEN INDIVIDUALISTISCHE SPORT
Allerd kan zich nog goed herinneren dat op de eerste avond een Belg de opmerking maakte “Gij hebt zeker in een café leren biljarten?”.  Volgens Allerd is het nadeel daarvan dat je jezelf een eigen techniek aanleert die enkele jaren training kost om weer af te leren, maar voor Allerd is dat geen probleem, want dat is precies de uitdaging die hij zoekt. Het belangrijkste wat hij probeert te leren is het beheersen van de basistechniek. Trekken en doorstoten, pikeren en masseren. Rustig stoten en zacht spelen is een kunst en alles wat er gebeurt is je eigen schuld. Volgens eigen zeggen zijn er binnen de grenzen van het spel een tafel en drie ballen! Je hebt geen pech met biljarten maar wel geluk en/of gebrek aan techniek. Met andere woorden alles wat er gebeurt is je eigen verantwoording dus alleen jij kunt er iets aan doen. Het is een individualistisch sport waarbij je voor geen meter afhankelijk bent van wat een ander doet, maar je maakt er wel gebruik van, omdat heel veel biljarters beter zijn en jij er van kunt leren. Daarvoor moet je trainen, trainen en nog eens trainen om nieuwe technieken aan te leren waar je keihard voor moet werken. Elke zaterdag middag staat hij uren achtereen in zijn eigen bubbel zichzelf te verbeteren en geniet van elke uitdaging in ieder moment. Elke eerste donderdag van de maand hebben ze clubavond en krijgt hij les van Tonny en Tammo, twee goede biljarters van de Friesche Club. Op andere donderdagen worden er wedstrijden gehouden met prijsjes. Omdat er op handicap gespeeld wordt – betere spelers moeten meer punten maken – heeft iedereen die meedoet kans op een prijs. Daardoor speel je ook tegen betere spelers en daar kun je weer veel van leren.

 

WAT KOST ZO`N HOBBY ONGEVEER?
Het lidmaatschap kost € 155,- per jaar en hier wordt alles van onderhouden: de tien biljarttafels, eens per acht maanden krijgen alle tafels nieuwe lakens, nieuwe ballen en  zelfs het prachtige gebouw waarin de biljartclub gevestigd is. Je kunt een keu lenen en daarnaast betaal je klokgeld, € 3,- per uur en als kers op de taart krijg je ook nog eens 10% korting op de gehele drank- en menukaart van de Friesche Club.

Klok

De Friesche Club heeft een nieuwe menukaart, met als specialiteit van het huis; Friesche sukade biefstuk, een stuk vlees om je vingers bij af te likken! Friesche Club stoofpot, Friesche mosterdsoep en een Kotelet Fries. Nieuwsgierig geworden? Kom dan gewoon eens binnen lopen!

Geschreven door Karin van Eis
www.karinvaneis.nl