DE ILLUSTERE GASTEN VAN DE FRIESCHE CLUB: MARIUS DE BOER

0
2889

Tegenover me zit Marius de Boer, muzikant in hart en nieren en al 40 jaar in het vak en nog steeds leeft hij van de muziek! De meeste mensen zullen hem nog kennen als de leadzanger van de Friestalige Folkrockband Reboelje. Hoewel Reboelje in 2003 uit elkaar is gegaan heeft Marius nog mooie herinneringen aan die tijd.

WIE IS DIT FRIESCHE WONDERKIND?
Marius de Boer wordt geboren op 19 januari 1961 aan de Lutskedyk te Stiens als zoon van Marius de Boer en Jannie Bakker. Samen met zijn broer Johannes groeit hij op in Stiens. Als 8-jarig jongetje raakt hij bezeten van muziek. De periode rond 1970 is dan ook één van de meest boeiende muziekperiodes. Marius zit aan de radio (de toenmalige zeezenders) gekluisterd en is onder de indruk van muziek van Creedence, Beatles, Stones en Fleetwood mac. Op z’n twaalfde schrijft Marius z’n eerste toneelstuk dat uitgevoerd wordt op de jaarafsluiting van de zesde klas. In Stiens volgt Marius klassieke pianoles, maar hij is niet enthousiast over de nadruk die wordt gelegd op het noten lezen. Hij koopt op zijn zestiende een elektrische gitaar. Een half jaar later staat hij op het podium als zanger, slag- en sologitarist van de band Elected, één van de eerste Friese new wave bands.  Marius studeert Verkeerstechniek aan de HTS en verhuist daarna naar Assen. In Assen gaat hij aan de slag als akoestisch adviseur. Hij wordt zanger bij de Leeuwarder band Ambassador Betterhead, en begint meer en meer muziek te schrijven. Ook rondt hij de Hogere Cursus Akoestiek in Antwerpen af. Hij werkt en woont een aantal jaren bij het Noordelijke Akoestisch Adviesbureau in Assen. Daarna wordt hij beleidsmedewerker geluid bij de gemeente Leeuwarden. Zijn grote passie blijft de muziek en in 1990 besluit hij zijn eigen platenmaatschappij Marista op te richten. Daarnaast is Marius zelf tot op het heden op vele fronten muzikaal actief. Zijn muziekbedrijf bestaat inmiddels 27 jaar.

DE ONTMOETING
Zo rond  1987 in de hoogtijdagen van het Hof van Holland en Sans Souci in Berlikum ontmoet Marius vier jongemannen uit Wommels met een behoorlijk muzikaal verleden: Rommert Reitsma, Durk Hogendorp, Tiede Lanting  en Tjerk Bootsma. Het klikt tussen de heren en ze vormen al snel een hechte vriendenclub, die hun talenten bundelt en oefent in de schuur van boer Bootsma in Kubaard. Vanaf de eerste repetitie zijn ze gedurende vijftien jaar onafscheidelijk en komen wekelijks bij elkaar. Volgens Marius zingen ze in het prille begin nog puberEngels en winnen bij een talentenjacht in Assen een gedeelde eerste plaats. De vijf komen tot overeenstemming om Friese teksten te gaan schrijven bedenken een ludieke Friese naam voor de band: “Reboelje”, in het Nederlands vertaald “oproer”. En ondanks of juist dankzij de Friese teksten krijgen de heren faam in binnen- en buitenland.  De eerste albums van Reboelje, Skepper fan de Skepper en Magysk Theater, zijn conceptalbums die indruk maken. Reboelje gaat voorbij de kaders, daar waar andere muzikanten  blijven hangen in afgezaagde streektaalthema`s zijn de albums van Reboelje tekstueel zeer sterk en raken het publiek recht in het hart. Het nummer Sielesiik van de hand van Marius wordt een Nederlandse culthit.  Het Reboelje nummer Marije Maria wordt jaar na jaar verkozen tot het beste Friese nummer aller tijden. Er wordt zelfs een Reboelje fanclub opgericht!

CREATIEVE BREIN
Volgens eigen zeggen is Marius een chaotisch denker, snel, creatief, out of the box: eigenschappen die muziek tot leven brengt. Inmiddels heeft hij tientallen liedjes op zijn naam staan en zelf een tekstenbundel geschreven, maar de manier waarop die tot hem komen zijn nog weinigen bekend. Want achter de stille blik van Marius bevindt zich een wonderlijke wereld die tot leven komt als hij ligt te slapen. In zijn dromen komen de liedjes tot stand. Het doet mij denken aan het verhaal van Beethoven die al rijdend in de koets ineens in zijn hoofd een riedeltje hoorde die hij terstond aan het papier toevertrouwde. Op deze manier zijn de meeste composities van Beethoven ontstaan. Zie hier de meester van de Klassieke muziek en deze Friese muziekvirtuoos hebben de muziek tot een kunst verheven vanuit dezelfde oorsprong, het creatieve brein in rust! Ondertussen heeft Marius heeft nog vele liedjes uit zijn dromen vastgelegd, want wat in het vat zit verzuurt niet en het geeft je de mogelijkheid om elk moment weer volledig in de muziek te stappen. Het befaamde nummer ‘It Famke, de hûn en de houthakker’ heeft hij uit de losse pols geschreven naar aanleiding van het overlijden van zijn oma in combinatie met het verhaal van het meisje met de zwavelstokjes, simpelweg een buikgevoel waar hij gehoor aan heeft gegeven. Hoewel hij dus via muzikale dromen en buikgevoelens zijn teksten krijgt, heeft hij daarnaast wel een klein trucje. Hij stelt zich zelf namelijk extreme deadlines, hij schrijft 13 nummers, waarvan  dan nadien in ieder geval drie goed blijken te zijn en dat binnen vier uren en daardoor weet hij dat hij niet kan verzanden in details. En dit alles zonder enig spoor van stres.  Bij voorkeur schrijft Marius sprookjes-thema’s, deze zijn van alle tijden. Hij kan zich nog herinneren dat hij droomde dat hij samen met zijn vrouw en zoontje in een supermooie omgeving liep en hij eigenlijk per direct een liedje uit zijn mouw schudde: nije kleuren, nije bisten.


Nije kleuren, nije bisten

dy jûn dat ik dêr rûn mei dy en ús jonge
yn in oaze sa fol fan lok mei tûzenen kleuren
wy seagen bisten dy’t noch nea ien earder sjoen hie
en it wie mei dy sa fertroud dat ik leaude dat ik fan dy hold

fierder, o wat in pracht, sjoch al dy blommen
wy hieltyd hân yn hân en foar ús de jonge
op in plak sa hiel oars as yn ús alledeiske libben
sels de reinbôge hie hjir noch safolle nije kleuren

doe sloech it waar om, de himel bruts iepen
en it reinde sa lang en sa fûl, mar neat koe ús deare
en oan ‘e ein fan de bui wie alles feroare
blommen hongen omleech en de bisten wiene ferdwûn

ik wit net wat der yn dy omgie doe’t ek ik yn de fierte ferdwûn
mar ik seach net mear om en wist dit wie it ferlangst
om mei dy nije kleuren en bisten te sjen en te stjerren
om mei dy nije kleuren en bisten te sjen en te stjerren

 

TERUG VAN WEGGEWEEST
Marius besluit zich in 2003 een tijdje terug te trekken uit de muziekwereld. Als hij echter overgehaald wordt om als singer/songwriter een benefietconcert op te luisteren, begint het vuurtje weer te branden. Maar alles heeft zijn tijd nodig na een muzikaal rustige periode pakt Marius in 2017 de draad weer op, vanaf dit moment kiest hij ervoor om niet als frontman van een band maar solo als pianist/zanger door het leven te gaan. Het verschil zit hem in het doorvoelen van de liedjes die hij uitvergroot op het podium, met als diep verlangen de toehoorders in hun hart te raken.
Inmiddels heeft hij een breed eigen Fries solo-programma ontwikkeld met een combinatie van nieuwe nummers en ook ouder werk met nieuwe arrangementen. Momenteel is hij is overal en nergens te vinden met zijn vele optredens in kerkjes, cafés, theaters en op festivals.

ZAKELIJK INSTINCT
Omdat muziek alles is voor Marius stelde hij zichzelf de vraag; “Hoe kan ik er meer geld mee verdienen? Hoe kan ik mijn hobby commercieel maken?” En al snel vond hij het antwoord. Een eigen platenlabel tot stand brengen gericht op Nederlands(talige) kwaliteitsmuziek en streektaalmuziek. Zij doel was en is nog steeds  om bands en artiesten door middel van promotionele ondersteuning (digitale) distributie en promotie en/of cd-producties (nog) verder op weg te helpen bij het verder ontwikkelen van een succesvolle muziekcarrière.

Marius werkt graag met artiesten die zichzelf verkopen, zijn intentie is niet om te lobbyen, integendeel hij wil alleen maar muziek uitgeven waarvan de tekst en melodie hem persoonlijk aanspreekt. Hoewel het lot van een eigen bedrijf vaak betekent dat je altijd maar werkt, heeft Marius er geen problemen mee, want hij heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt en hoewel hij volstrekt onregelmatig werkt en zelfs tijdens de vakanties nog een paar uurtjes werkt, geniet hij van de enorme vrijheid die dit werk met zich meebrengt!

 

Websites:

www.muziekpromotor.nl
www.mariusdeboer.nl
www.cdmaker.nl
www.marista.nl

 

Geschreven door Karin van Eis