DE ILLUSTERE GASTEN VAN DE FRIESCHE CLUB: KLAAS KUINDERSMA

0
2376

Voorwoord Karin van Eis; “dit wordt een hele andere pagina dan u tot nu toe van me gewend bent. Ditmaal geen ruimte voor mijn eigen column omdat daar de wedstrijdkalender komt te staan van de Driebanden Friesland cup! Een biljart toernooi bestaande uit vijftien ranking wedstrijden gespeeld vanaf september 2018 t/m april 2019 en strak georganiseerd door Cor de Jong en Hendrik Engels die hier veel tijd en energie in hebben gestoken. En het geheel wordt gesponsord door biljartservice Geert Popma. Maar degene die mij meer gaat vertellen over het toernooi en een beetje over zichzelf is natuurlijk Klaas en tjonge jonge wat kan die man praten, de getallen en onbekende woorden vliegen me om de oren. De heer Kuindersma is zo enthousiast dat hij even lijkt te vergeten dat hij tegenover een leek zit. Na een paar diepe zuchten van mijn kant en een smekende blik richting Kuindersma stappen we over op een lagere versnelling”.

 

ACHTER DE SCHERMEN VAN DE FRIESCHE CLUB,
loopt een heer rond die al sinds de jaren `70 lid is van de club namelijk Klaas Kuindersma. Hij heeft hier altijd veel hand- en spandiensten verricht. Verder is Klaas penningmeester: samen met secretaris Bart Molenaar, PR man Hendrik Engels en voorzitter Marcel Boomstra vormen zij het bestuur van Friesland Ranking. Met zijn vieren organiseren de heren De driebanden Friesland Cup in de Friesche Club welke op vrijdag 30 november start t/m zondag 2 december.

 

KLAAS KUINDERSMA
Velen gingen mij al voor en zijn kop prijkt boven mening interview, aangezien deze man heel wat verhalen op zijn naam heeft staan. We blikken even terug in de tijd. Klaas is negenenzestig jaar geleden geboren als telg in een groot gezin van zeven kinderen. Hij brengt zijn puberteit door op de HBS en kan goed leren. Door de week zit hij in de kost bij zijn twee tantes die een sigarenmagazijn hebben in de Vijzelstraat. Na zijn opleiding vervult Klaas zijn dienstplicht en als hij afzwaait, komt hij bij zijn vader in de zaak. Zijn vader heeft een particuliere leesbibliotheek, want in die tijd was de leeshonger in Nederland enorm en die werd voorzien door commerciële leesbibliotheken zoals de zaak van Kuindersma senior. .

Het is dan ook niet vreemd dat Klaas uiteindelijk aan het werk komt bij Weduwe H. Schippers, een groothandel in rookartikelen. In deze groothandel kan Klaas al zijn talenten kwijt en daardoor wordt hij ingezet als manusje van alles. Hij werkt in het magazijn, pakt orders in, zet alles in de vrachtwagens, stapt zelfs achter het stuur en heeft jarenlang facturen mogen schrijven. Op zijn 23ste ontmoet hij de vrouw van zijn leven die nu 45 jaar later nog steeds aan zijn zijde is. Uit deze relatie zijn een dochter en een zoon geboren en inmiddels zijn meneer en mevrouw Kuindersma de trotse opa en oma van vier prachtige kleinkinderen.

 

GELUK BIJ ONGELUK
Op een gegeven moment krijgt Klaas een telefoontje, een van zijn tantes, de eigenaresse van het sigarenmagazijn, heeft een hartaanval gekregen, of Klaas hen alsjeblieft kan bijstaan in de toen al zeer drukke zaak. Met verve heeft Klaas deze taak op zich genomen en in 1978 neemt hij de zaak over: veertig jaar lang staat hij daar achter de toonbank. Afgelopen jaar heeft hij de zaak verkocht en is nu heerlijk aan het genieten van zijn oude dag!

 

GEERT POPMA VERTELT,
Geert is de man achter de biljartservice “Geert Popma”, die al sinds jaar en dag faam geniet in en om Friesland. Sinds 2015 is hij hoofdsponsor van het Frieslandcup driebanden ranking toernooi. Officieel heet het toernooi dan ook Geert Popma Driebanden Friesland Cup, daarnaast sponsort hij ook nog KNBB district Friesland.

De GPFC (Geert Popma Friesland Cup) begint deze week en zoals de afgelopen edities in de Herberch fan Nylan. Winnaar afgelopen seizoen Martin Boonstra en Master Jan Viskil. Uiteraard wordt er komend seizoen weer gestreefd naar een stijging van het gemiddeld aantal deelnemers per toernooi en hebben we in de ledenvergadering een aantal nieuwe ‘spelregels’ toegevoegd aan ons systeem om een en ander aantrekkelijker te maken. Daarnaast zijn we als bestuur deze zomer bezig geweest om alle handicaps te herzien waar nodig en hebben we het wedstrijdschema voor de toernooileiders aangepast, dit ook te verbetering van ons systeem. Tussen elk toernooi zitten veertien dagen en de toernooien lopen van oktober tot april.

 

VRIJDAG 30 NOVEMBER START RANKING TOERNOOI FRIESCHE CLUB
Vanaf 30 november speelt het ranking toernooi zich af in de Friesche Club. De voorronden starten op zaterdag en zondag en er wordt één pool gespeeld, de organisatie is in handen van Klaas en zijn kornuiten. De Friesche Club heeft zeven speeltafels tot zijn beschikking. Uiteindelijk zullen er per toernooi 32 deelnemers overblijven die zich geplaatst hebben voor de zondag om te strijden voor de hoofdprijs die minimaal € 250,-telt. (hangt af van de deelname)

DEELNAME VOOR IEDEREEN TOEGANKELIJK!
Hoewel je het niet van te voren kunt weten hoeveel personen zich aanmelden, hopen de heren op een groot toernooi en dat is vanaf 90 deelnemers. Het inschrijfgeld is slechts € 10,-. Het inschrijfgeld wordt gebruikt als prijzengeld, en elke deelnemer krijgt vanwege de deelname 1 punt toegewezen. Na afloop van een toernooi kom je op de rankinglijst en uiteindelijk komt hier een winnaar uit. De punten van het toernooi worden als volgt verdeeld.

Nummer 1>            10 pt
Nummer 2>              8 pt
Nummer 3>              7 pt
Nummer 4>              6 pt
Nummer 5 t/m 8>     4 pt
Nummer 9 t/m 16>   3 pt
Nummer 17 t/m 32> 2 pt

Hoewel het niet vaak gebeurt, ben je vrij om je voor alle toernooien in te schrijven. Op mijn vraag; “kun je alle toernooien winnen?” kijkt Klaas me een beetje smalend aan, schijnbaar stel ik een hele bizarre vraag. Volgens Klaas is dat onmogelijk, het schijnt dat ene Hylke Bandstra als enige ooit 5 toernooien achter elkaar heeft gewonnen. Maar in mijn wereld kan alles! Dus we wachten af…….

SCHRIJF JE NU IN


UPDATE: Menno van der Veer pakt 1e titel seizoen 2018-2019

 

Geschreven door Karin van Eis