Fries Museum trekt ruim 76.000 bezoekers met Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw

0
632
Bezoekers in Rembrandt & Saskia. Foto door Ruben van Vliet

Het Fries Museum heeft met Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw in totaal 76.826 bezoekers getrokken. De tentoonstelling, die de prelude vormde van het themajaar Rembrandt & de Gouden Eeuw, werd met een rapportcijfer van een 8,5 zeer hoog gewaardeerd door het publiek. Maar liefst 58.000 bezoekers kwamen speciaal voor de tentoonstelling naar Leeuwarden. Hiermee zorgde het museum voor een economische impuls voor de stad van 2,4 miljoen euro.

Vanaf 24 november 2018 was in het Fries Museum in Leeuwarden Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw te zienRembrandt van Rijn en zijn vrouw Saskia Uylenburgh vormden de rode draad in een tentoonstelling over het societyhuwelijk in de zeventiende eeuw. Meer dan 250 objecten lieten zien hoe lief en leed in die tijd werden gedeeld. Daarbij was aandacht voor alle aspecten van de liefde, van de eerste hofmakerij en overdadige bruiloften tot de donkere kanten van het huwelijk zoals kindersterfte en overspel. In totaal waren er 23 werken van de Hollandse meester te zien waaronder het persoonlijke meesterwerk Saskia en profil in kostbaar kostuum. Rembrandt voltooide dit portret van Saskia kort na haar dood in 1642. Het Fries Museum haalde het schilderij speciaal voor de tentoonstelling voor het eerst in ruim 250 jaar naar Nederland.

persaandacht
De tentoonstelling ontving lovende recensies uit binnen- en buitenland. Trouw gaf 5 sterren, De Telegraaf vond het ‘een ontroerende tentoonstelling’ en de Engelse kwaliteitskrant The Guardian noemde Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw ‘Unprecedented’. In totaal verschenen er meer dan 1511 artikelen over de tentoonstelling in Nederlandse kranten en tijdschriften met een mediawaarde van ongeveer 3,9 miljoen euro.

economische waarde
Uit publieksonderzoek bleek dat 58.000 bezoekers speciaal voor de tentoonstelling naar Leeuwarden kwamen. Zij gaven in totaal zo’n €2,4 miljoen uit in de stad aan eten en drinken, winkelen en andere activiteiten. Van deze bezoekers bleef 12% gemiddeld 1,9 nacht slapen. Dit staat gelijk aan 13.000 hotelovernachtingen in de stad en regio. 

educatie
Meer dan 2500 leerlingen uit het basis- en voortgezet onderwijs hebben de tentoonstelling bezocht binnen het speciaal ontwikkelde onderwijsprogramma. Zij namen deel aan rondleidingen en diverse workshops. Het museum organiseerde bovendien een uitgebreid activiteitenprogramma bij de tentoonstelling. In totaal namen daar 2356 mensen aan deel.

kassel
Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw wordt gemaakt in samenwerking met Gemäldegalerie Alte Meister binnen het Museumslandschaft Hessen-Kassel. Van 12 april t/m 11 augustus 2019 is de tentoonstelling te zien in het Duitse Kassel onder de titel Kassel… verliebt in Saskia. Liebe und Ehe in Rembrandts Zeit.

rembrandt en de gouden eeuw
In 2019 wordt het 350e sterfjaar van Rembrandt van Rijn geëerd met tal van activiteiten in onder andere Den Haag, Leiden, Leeuwarden en Amsterdam. Ervaar het Nederland in de tijd van Rembrandt en de Gouden Eeuw met bijzondere tentoonstellingen in Museum De Lakenhal, het Mauritshuis, Museum Het Rembrandthuis en het Rijksmuseum.

De tentoonstelling ‘Rembrandt & Saskia: Liefde in de Gouden Eeuw’ wordt mede mogelijk gemaakt door de Wassenbergh-Clarijs-Fontein Stichting, Gemeente Leeuwarden, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Het Nieuwe Stads Weeshuis, Ondernemersfonds Leeuwarden, de Rijksoverheid (de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft namens de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een indemniteitsgarantie toegekend), Stichting Dorodarte, Siebolt Foundation en de Vrienden van het Fries Museum.

Het Fries Museum wordt mede gefinancierd door de Ir. Abe Bonnema Stichting, de Provincie Fryslân, het Samenwerkingsverband Noord-Nederland, EZ/Kompas, de BankGiro Loterij en Aegon.