Verkiezingen voor het Europees Parlement op 23 mei 2019

0
419

Donderdag 23 mei brengen kiesgerechtigden in Nederland hun stem uit voor het Europees Parlement. Tussen 07.30 en 21.00 uur kan er in elk stembureau in de gemeente Leeuwarden worden gestemd. De gemeente heeft 71  stemlocaties. Gedurende de dag hebben wij een aantal keren opkomstcijfers beschikbaar. Deze maken we bekend via Twitter (@gemeente_LWD) of u kunt deze opvragen via het nummer van de perstelefoon 058 233 4002. De geschatte tijdstippen zijn rond 11.15, 14.15 en 16.15 uur.

Stembureau bezoeken
Als u donderdag een bezoek aan een stembureau wilt brengen, stellen wij het zeer op prijs om daar vooraf contact over te hebben.  Wij kunnen dan de leden van het betreffende stembureau op uw komst voorbereiden. Ook hiervoor kunt u het nummer van de perstelefoon bellen. Het is overigens altijd het besluit van de voorzitter van een stembureau om de media te woord te staan. Hij of zij bepaalt of bezoek op een geschikt moment komt. Het is niet de bedoeling dat er zonder overleg met de voorzitter van een stembureau binnen in een stembureau foto’s of filmopnames worden gemaakt en uiteraard moet u gangbare privacyregels in acht nemen.

(voorlopige) Uitslagen
De gemeente Leeuwarden publiceert de voorlopige uitslagen van de gemeente Leeuwarden op  www.leeuwarden.nl. Let op: de uitslag wordt op zondag 26 mei na 23.00 uur bekend gemaakt, omdat er op zondag nog verkiezingen zijn in andere landen binnen Europa. Alle Friese gemeenten zijn zelf verantwoordelijk voor het bekendmaken van de voorlopige uitslagen per gemeente.

Dinsdag 28 mei om 14.00 uur is de openbare zitting van het hoofdstembureau in het Stadhuis in Leeuwarden. In die zitting worden de uitslagen van de gemeenten in Fryslân vastgesteld en bekendgemaakt. Na de zitting worden de uitslagen dinsdagmiddag op www.leeuwarden.nl gepubliceerd.

Meer informatie
Meer informatie over de verkiezingen voor het Europese Parlement vindt u onder meer op:

https://www.kiesraad.nl/verkiezingen/europees-parlement

http://www.europarl.europa.eu/thenetherlands/nl/

https://www.leeuwarden.nl/nl/verkiezingen-2019