OBS de Pionier wint versierde Himmelwike-prullenbak

0
461
foto dd 22-05-2019 © foto Hoge Noorden / Jacob van Essen GL / Gemeente Leeuwarden Feestelijke opening / onthulling afvalbak bij OBS de Pionier in Techum / De Zuidlanden met oa wethouder Herwil van Gelder

Aan de Himmelwike, een week in het voorjaar waarbij basisscholen in heel Fryslân bijdragen aan het opruimen van zwerfafval, is elk jaar een prijsvraag voor basisscholen aan verbonden. Dit jaar was de prijsvraag het bedenken van een motivatie waarom je als school een versierde prullenbak wil hebben. Met een motivatie gericht op het verminderen van de ‘plastic soep’ in de oceanen is OBS De Pionier uiteindelijk tot winnaar verkozen. Op woensdag 22 mei 2019 overhandigde de gemeente de bijzondere prullenbak aan de school.

De prullenbak is beschikbaar gesteld door de gemeente en woningbouwvereniging Elkien en op toepasselijke wijze versierd door graffitikunstenaar Klaas Lageweg. In de klassen van De Pionier is het effect dat plastic op de wereld heeft al een veelbesproken thema. Tevens heeft De Pionier een kinderraad, die al volop bezig was met het thema afval. Omdat er nog steeds regelmatig zwerfafval op het schoolplein te vinden is, besloot de kinderraad in overleg met de directeur van de school dat er een prullenbak moest komen. De prijsvraag was daarbij een uitgelezen kans om deze prullenbak te realiseren.

De Himmelwike is een jaarlijks terugkerende schoonmaakactie. Basisscholen in heel Fryslân zetten zich een week lang in om zwerfaval te verminderen en kinderen bewust te maken van zwerfaval en de gevolgen ervan. De Himmelwike 2019, die van 28 maart tot 5 april plaatsvond, was een succes door het record aantal scholen en kinderen dat dit jaar meedeed. In totaal hebben zo’n 3.300 kinderen meegewerkt aan het opruimen van zwerfafval.