Burgemeester Buma sluit woning vanwege overtreding Opiumwet

0
1058

Op 13 september 2019 is een woning in Leeuwarden, gelegen aan de Ahornstraat, gesloten op last van burgemeester Buma.

In deze woning heeft de politie op 3 juni 2019 een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen (te weten: 41,64 gram amfetamine, 2,9 gram cocaïne en 267,37 gram GHB) evenals aan drugs-gerelateerde goederen, waaronder GBL (grondstof voor GHB) en gripzakjes. Verder zijn er gestolen goederen en knalpatronen (verboden op grond van de Wet wapens en munitie) aangetroffen.

Wanneer een dergelijke hoeveelheid harddrugs in een woning wordt aangetroffen, is de burgemeester op grond van de Opiumwet bevoegd om die woning te sluiten. De burgemeester maakt hier gebruik van die bevoegdheid. 

Sluitingen zoals deze zijn goede voorbeelden van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden; het doel van dit beleid is  – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugs-gerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden.

In 2019 zijn tot nu toe (met deze woning erbij) 18 woningen gesloten op grond van de Opiumwet.