Burgemeester Buma sluit woning vanwege overtreding Opiumwet

0
227

Op 26 november 2019 is een woning aan het Kamgras in Leeuwarden gesloten op last van burgemeester Buma. Deze woning is op 11 juni 2019 door de politie doorzocht in het kader van het grootschalige onderzoek naar ondermijning, bekend onder de noemer ‘Tuimelaar’. De politie heeft vastgesteld dat deze woning een stashlocatie was van een coffeeshop in Leeuwarden. De politie trof hier 2880 gram hennep, een hennepkwekerij met 50 planten en 100 brokjes hasj aan, evenals een vuurwapen met munitie, een groot contant geldbedrag en overige goederen die wijzen op drugshandel (een geldtelmachine, weegschaaltje, administratie van de coffeeshop).

Als dergelijke hoeveelheden softdrugs in een pand worden aangetroffen, is de burgemeester op grond van de Opiumwet bevoegd om dat pand te sluiten. De burgemeester maakt hier gebruik van die bevoegdheid. Sluitingen zoals deze zijn goede voorbeelden van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden; het doel van dit beleid is  – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden  

In 2019 zijn tot nu toe (met deze woning erbij) 31 panden gesloten op grond van de Opiumwet.