Friezen betalen minst voor autoverzekering

0
1096

Hilversum, 3 december 2019 – Autobezitters in de provincie Friesland betalen gemiddeld de laagste premie voor hun autoverzekering. Dit geldt voor nagenoeg alle leeftijdsgroepen en bij alle mogelijke dekkingsvormen. Dit blijkt uit een analyse van Independer, waarbij ruim een miljoen vergelijkingen van autoverzekeringen -tussen 1 januari 2019 en 1 november 2019- in kaart werden gebracht. 

Premies Friesland fors lager
De gemiddelde jaarpremie voor een WA-autoverzekering in Nederland bedraagt 603 euro. In Friesland is dit bedrag ruim honderd euro lager, namelijk 502,17 euro. Ook bij de overige twee dekkingsvormen is er sprake van grote verschillen. De WA+ dekking (ook wel: beperkt casco) kost een Nederlandse automobilist zo’n 666 euro op jaarbasis. Friezen die WA+ verzekerd zijn betalen gemiddeld ‘slechts’ 547 euro (119 euro verschil) en bij de allrisk dekking is zelfs sprake van 172 euro verschil. Autobezitters in Friesland mogen dus in hun handen knijpen.

Grootste verschil zichtbaar bij Zuid-Holland
In Zuid-Holland betalen autobezitters de hoogste premies. De jaarpremie voor een WA-dekking bedraagt daar gemiddeld 721 euro. Dat is 20 procent hoger dan het landelijk gemiddelde. De premie voor een WA+ dekking is in Zuid-Holland 18 procent hoger dan landelijk (787 euro) en de jaarpremie voor een volledig cascodekking is 1.236 euro. Dit is 16 procent meer dan landelijk gemiddeld.

Jongeren in Friesland
Over het algemeen betalen vooral jongeren al jaren zeer hoge premies voor hun autoverzekering. Gemiddeld betalen jongeren in Nederland 1.307 euro voor een WA-verzekering, 1.379 euro voor WA+ en 2.063 euro voor een volledig cascodekking.

In Friesland zijn deze gemiddelde premies met respectievelijk 1.146 euro (WA), 1.178 euro (WA+) en 1.766 euro (volledig casco); een stuk lager. 

Bekijk voor de volledige AP-analyse de Autoverzekering Premie Kaart 2019