Januari in het Fries Museum

0
1032
Foto door Lucas Kemper

TE DOEN

kerstvakantie
Nog op zoek naar een leuk uitje voor in de kerstvakantie? In het kader van Wij Vikingen is er van alles te doen in het Fries Museum. De museumhal is feestelijk versierd en elke dag zijn er creatieve workshops voor jong en oud, van schilden schilderen, zwaardvechten tot vikingboten bouwen. Van 21 december 2019 tot en met 3 januari 2020 is het feest in het Fries Museum. Het Fries Museum is in de kerstvakantie ook op maandag 23 december 2019 en maandag 30 december 2019 open.
Data: 21 dec 2019 t/m 3 jan 2020 (Op eerste kerstdag en nieuwjaarsdag is het museum gesloten)
Prijs: gratis voor max. vier kinderen op vertoon van 1x museumentree voor een volwassene

zondag doe-dag
Kleien, schilderen, boten bouwen en nog veel meer! Elke zondag is het museum extra leuk voor families. Na je museumbezoek (mét gratis speurtocht) schuif je aan bij een doorlopende workshop van 13.00 tot 16.00 uur. Maak je beleving compleet met een (kinder)film bij het filmhuis in het museum en neem een pauze bij Café Thùs voor een heerlijke vikinglunch en een smoothie, of gewoon een koffie’tje met gebak. Zo vermaakt het hele gezin zich de hele dag. Soms zijn de workshops in het Princessehof, bijvoorbeeld met kleien en tekenen in de tuin. Hou de website van het Fries Museum in de gaten voor de laatste informatie!
Data: zondag 5, 12, 19 en 26 januari 
Tijd: 13.00-16.00 uur 
Prijs: gratis op vertoon van een volwassene met entree 

rondleiding dementie
Onze museumgidsen hebben een speciale training gevolgd voor het rondleiden van mensen met dementie. Door het delen van verhalen, herinneringen, associaties en ideeën, brengen de deelnemers de museumobjecten samen tot leven. Een speciaal hiertoe opgeleide rondleider helpt hen daarbij op weg met prikkelende vragen en creatieve opdrachten. Dementerende bezoekers kunnen alleen met een begeleider deelnemen aan een rondleiding. Er kunnen maximaal 10 mensen meedoen aan een rondleiding, Liever een privérondleiding voor je groep? Dat kan.
Datum: 7 januariTijd: 15.30 tot 16.30 uurPrijs: 5 euro plus museumentreeAanmelden: vooraf via de website van het Fries Museum

viking workshops: mes maken
Leer ambachten zoals de Vikingen dat eeuwen geleden ook al deden. Tijdens deze workshopreeks krijg je verschillende vikingskills onder de knie. Maak zaterdag 4 januari je eigen vikingmes onder leiding van Sebastiaan Pelsmaeker! Elke deelnemer krijgt een volledig afgewerkt mesblad en voorziet dit zelf van een unieke handgreep.
Datum: 4 januari 
Tijd: 13.30 uurPrijs: 36 euro per les, 130 euro voor alle lessen

Aanmelden: vooraf via de website van het Fries Museum

kinderroute wij vikingen
Wij Vikingen is een echte belevenis voor kinderen! Zij volgen (mét helm) een speciale route door de tentoonstellingen met spannende verhalen, vragen en opdrachten. De kinderroute neemt ze mee naar de vikingtijd, meer dan duizend jaar terug in de tijd. Eenmaal in de tentoonstelling leren ze hoe het was om een viking te zijn, ze zwaardvechten en schrijven hun naam in runen.

TE ZIEN

éric van hove: fenduq – 2 februari 2019 t/m 5 januari 2020
Glanzend hout, blinkend koper, geslepen parelmoer. Materialen van over de hele wereld komen samen in de ambachtelijk gereproduceerde motorblokken van Éric Van Hove (Algerije, 1975). Van de kleinste schroefjes tot de cilinderkop: elk onderdeel wordt met de hand nagemaakt door internationale ambachtslieden, onder leiding van Van Hove. Tot en met 5 januari 2020 laat de grote overzichtstentoonstelling Éric Van Hove: Fenduq zien wat mensenhanden kunnen maken. Tegelijk zet het werk van de Belgische kunstenaar aan tot nadenken over globale vraagstukken.

gerrit bennerprijs 2019: auke de vries – 13 september 2019 t/m 5 januari 2020
Als winnaar van de GERRIT BENNER prijs 2019 stelt Auke de Vries tot en met 5 januari zijn werk tentoon. De postmodern kunstenaar wordt door de jury omschreven als een belangrijke inspirator en voorbeeld voor jongere generaties kunstenaars binnen en buiten Fryslân. “Zijn driedimensionaal werk staat nooit op zichzelf maar zoekt een verbinding tussen de straat, de architectuur en infrastructuur”, aldus de jury.

wij vikingen – 19 oktober 2019 t/m 15 maart 2020
Vikingen waren de piraten van de Noordzee. Moordend, plunderend en rovend maakten ze de Europese kusten onveilig. Ook Frisia, het Nederlandse kustgebied, werd in de 9de en de 10de eeuw geteisterd door Vikingen. De aanvallen beginnen in het jaar 810, als Deense Vikingen Frisia aanvallen met een vloot van tweehonderd schepen. De woeste Vikingen stoppen pas met plunderen als hun slachtoffers een flinke hoeveelheid zilver betalen. Maar het zou niet de laatste aanval op Nederlands grondgebied zijn.

Wij Vikingen neemt je mee naar de eeuwen van de vele Vikingeninvallen in Frisia. Je ontdekt hoe families werden verscheurd door ontvoeringen, huizen werden platgebrand en dorpen verwoest. Maar je maakt ook kennis met een andere kant van de Vikingen.

Kijk op www.friesmuseum.nl voor het actuele programma.