Januari in Keramiekmuseum Princessehof

0
1388
Gezonken Schatten. Schotel met decor van feniksen, bloemen en symbolen (afkomstig uit Hatcher-wrak), China, circa 1643, porselein, diameter 29.5 cm. Collectie Keramiekmuseum Princessehof (bruikleen Ottema-Kingma Stichting). Foto en concept: Maarten van der Wal.

TE DOEN

Het verhaal van Sinbad de Zeeman
Om de tentoonstelling Gezonken Schatten extra leuk te maken voor kinderen is er een speciale speurtocht. Ze gaan met een echte landkaart op expeditie! Samen met Sinbad de Zeeman ontdekken ze bij elk gezonken schip een geheim. Na afloop krijgen de deelnemers een echte zeemanstatoeage.

Gratis af te halen bij de balie

Rondleiding
Een museumgids neemt u mee door Gezonken Schatten en vertelt de intrigerende verhalen achter de voorwerpen. Ontdek bijvoorbeeld het drama van het vergane handelsschip Tek Sing uit 1822. Van de meer dan 2000 opvarenden, konden er slechts 190 het verhaal navertellen. Boek ook een exclusieve rondleiding voor uw groep.

Data: Elke zondag om 13.30 uur
Prijs: Museumentree 

Aanmelden: via de website van Keramiekmuseum Princessehof

Zondag doe-dag
Kleien, schilderen, boten bouwen en nog veel meer! Elke zondag is het museum extra leuk voor families. Na je museumbezoek (mét gratis speurtocht) schuif je aan bij een doorlopende workshop van 13.00 tot 16.00 uur. Tot en met maart 2020 kan iedereen elke zondag terecht in het museum voor een creatieve middag. De workshops zijn elke zondag anders en zijn afwisselend in het Fries Museum en het Princessehof. Iedereen is welkom, kinderen t/m 17 jaar zijn altijd gratis en aanmelden is niet nodig.

Data: Elke zondag
Tijd: 13.00 – 16.00 uur
Prijs: Kinderen gratis op vertoon van een volwassene met entreebewijs

Kerstvakantie
Tijdens de schoolvakanties is er doorlopend een kunstclub voor de hele familie; kinderen, ouders, opa’s en oma’s. De workshops zijn gebaseerd op de tentoonstelling. Ontdek de onderwaterwereld door te diepzeeduiken in VR (virtual reality) of maak zelf de mooiste creaties. De kunstclub begint altijd met een korte, inspirerende rondleiding door het museum.

Datum: 24 t/m 27 december en 31 december 2019 t/m 3 januari 2020
Tijd: 13.00 – 16.00 uur
Prijs: Kinderen gratis op vertoon van een volwassene met entreebewijs

Expertrondleiding
Eline van den Berg is conservator van Gezonken Schatten en licht een tipje van de sluier op over het maken van een tentoonstelling. Tijdens haar rondleiding neemt ze u mee op reis langs de bijzondere keramiek en vertelt over de achtergrond van het verkrijgen en de historie van het voorwerp. Extra interessant voor mensen die geïnteresseerd zijn in de totstandkoming van de tentoonstelling.
Datum: zondag 19 januari 2020
Tijd: 13.30 – 15.00
Prijs: €5 plus museumentree
Aanmelden: via de website van Keramiekmuseum Princessehof

Workshop: Scherven brengen geluk
Het VOC schip de Witte Leeuw vervoerde naast porselein ook een lading buskruit. Het buskruit kwam tot ontploffing en het porselein lag aan diggelen. Maar scherven kunnen ook geluk brengen! In deze workshop maken we een schaal of verschillende schaaltjes waarin we stukjes gekleurde klei rollen. Deze klei is met keramische pigment ingekleurd, hiervan rollen we een plak en snij of scheur je vormen uit die in de schaal gerold worden. Zo kunnen de prachtigste kleurige motieven ontstaan. Na afloop wordt het werk gebakken, geglazuurd en weer gebakken. Na ongeveer 3 weken haalt u het eindproduct op.

Er kunnen maximaal 12 deelnemers aan deze workshop meedoen.

Datum: zondag 26 januari
Tijd: 13.00 uur
Kosten: € 36 per les of € 180 voor alle lessen binnen de reeks
Aanmelden: via de website van Keramiekmuseum Princessehof


TE ZIEN

Gezonken schatten: geheimen van de Maritieme Zijderoute – 7 september 2019 t/m 28 juni 2020
Van 7 september 2019 tot en met 28 juni 2020 presenteert het Princessehof de tentoonstelling Gezonken Schatten: geheimen van de Maritieme Zijderoute. De tentoonstelling laat keramiek en andere voorwerpen zien die gevonden zijn aan boord van acht scheepswrakken uit de negende tot en met de negentiende eeuw. De keramische schatten vertellen fascinerende verhalen over de Maritieme Zijderoute in Azië. Daarmee gaat een verborgen wereld open van internationale handel, strijd op zee, mensensmokkel en schatgravers.

Jennifer Tee: Falling Feathers – 23 november 2019 t/m 25 oktober 2020
De tentoonstelling Jennifer Tee: Falling Feathers laat verschillende sculpturale werken zien, waaronder fantasierijke collages en twee installaties van zwarte en witte porseleinen veren. Tee’s werk kenmerkt zich door een combinatie van kracht en ingetogenheid, waarmee ze de toeschouwer uitnodigt een nieuwe wereld te betreden.

Design #5: Jólan van der Wiel – Dragonstone – 23 november 2019 t/m 25 oktober 2020
In de tentoonstelling Design #5: Jólan van der Wiel – Dragonstone is onder meer een intrigerende installatie te zien waarin design, keramiek en magnetisch poeder samenkomen. Op unieke wijze geeft Van der Wiel met gebruik van het magnetisch veld vorm aan zijn werk, dat er buitenaards uitziet.

EKWC@Princessehof: Tanja Smeets – 23 november 2019 t/m 3 mei 2020
EKWC@Princessehof: Tanja Smeets toont het gloednieuwe werk TERRARIUM. De ruimtevullende installatie doet denken aan een met planten overwoekerde zeebodem, met structuren die uit de wanden groeien en zich aan de vloer hechten. Het werk bestaat uit alledaagse materialen als keramiek, metaal, rubber, plastic en vilt. Deze overvloed aan materialen roept vragen op over ons gebruik, maar ook over wat waardevol of waardeloos is, en waarom.

Kijk op www.princessehof.nl voor het actuele programma.