Vuurwerkbril voor achtstegroepers

0
893

Alle achtstegroepers in Leeuwarden krijgen een gratis vuurwerkbril. De gemeente Leeuwarden en de afdelingen oogheelkunde en plastische chirurgie van het Medisch Centrum Leeuwarden dragen met deze actie bij aan het voorkomen van oogletsel door vuurwerk.

Oogarts Marc Talsma van het Medisch Centrum Leeuwarden heeft een duidelijk advies: “Draag in ieder geval een vuurwerkbril. Oók als je alleen naar het vuurwerk kijkt. De helft van de mensen met oogletsel door vuurwerk is toeschouwer.” Vuurwerk in het oog kan enorme schade veroorzaken. Een vuurpijl die vlakbij je gezicht ontploft is een duidelijk voorbeeld. Maar zelfs resten van verbrand kruit in het oog krijgen kunnen al tot blijvende oogschade leiden.

Het liefst zouden de Nederlandse oogartsen consumentenvuurwerk verbieden en beperken tot de professionele vuurwerkshows. Maar een vuurwerkbril beperkt het risico op schade aan de ogen aanzienlijk. Oogarts Talsma: “Schade aan je oog door vuurwerk is heel erg. Er zijn heel veel opleidingen die je niet meer kunt doen, en veel beroepen die je niet meer kunt uitoefenen als je niet meer goed kunt zien.”

Het advies van de gemeente en het MCL: Steek alleen vuurwerk af tijdens de toegestane periode, houd je aan de gebruiksaanwijzing en zet altijd een vuurwerkbil op. Vuurwerkbrillen zijn o.a. te koop bij opticiens en winkels die vuurwerk verkopen.

Burgemeester Sybrand Buma zal op dinsdagochtend 17 december bij OBS Gielguorde in Mantgum aanwezig zijn bij een vuurwerkles en zal hier zelf ook vuurwerkbrillen uitdelen aan de leerlingen van groep 8.