Burgemeester Buma sluit een woning vanwege overtreding Opiumwet

0
1248

Op 7 januari 2020 is een woning in Leeuwarden, gelegen aan de Gealanden, gesloten op last van burgemeester Buma, vanwege overtreding van de Opiumwet.

In deze woning trof de politie op 24 oktober 2019 een in werking zijnde hennepkwekerij met 153 hennepplanten en aan hennepteelt gerelateerde goederen (zoals groeimiddelen, assimilatielampen, transformatoren, etc.) aan. De woning is gesloten voor de duur van 3 maanden. 

Als een dergelijke hoeveelheid softdrugs in een woning wordt aangetroffen, is de burgemeester op grond van de Opiumwet bevoegd om die woning te sluiten. De burgemeester maakt hier gebruik van die bevoegdheid. Sluitingen zoals deze zijn goede voorbeelden van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden; het doel van dit beleid is  – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden. 

In 2020 zijn tot nu toe – met deze woning erbij – 3 woningen gesloten op grond van de Opiumwet.