Jaaroverzicht 2020 Fries Museum

0
1193
Jessica Segall, (Un)common intimacy, 2018, film

verwacht

Other.Worldly
15 februari t/m 3 januari 2021
Van 15 februari 2020 t/m 3 januari 2021 nemen kunstenaars uit binnen- en buitenland je mee naar een wereld onder water. Met Other.Worldly toont het Fries Museum de mysterieuze onderwaterwereld in al haar facetten; de schoonheid, het afschrikwekkende, het genegeerde en het fantastische. Hoogtepunt van de tentoonstelling is het werk Osedax van Edgar Cleijne (Nederland, 1963) en Ellen Gallagher (Verenigde Staten, 1965). In deze installatie maak je een hypnotiserende reis langs een booreiland, betoverende zeedieren en deinende planten.

Tenant of Culture: I forgot to tell you I’ve Changed
15 februari t/m 17 mei 2020
Het werk van Hendrickje Schimmel (Arnhem, 1990) draait om het kledingstuk. Wat kapot is, kun je repareren, is het motto van de kunstenaar. Om stelling te nemen tegen de verspilling van de mode-industrie begint ze haar sculpturen met restmateriaal, vooral mode-afdankertjes. Zo zijn er Westernlaarzen te zien die gemaakt zijn van platgestreken oude schoenen, een jas uit tweedehands leren tassen en overlevingspakken. 

tentoonstelling ter ere van 75 jaar vrijheid
11 april t/m 6 september 2020
In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Ter ere van dit jubileum toont het Fries Museum in samenwerking met Tresoar archiefbeelden van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in de provincie Friesland. Deze fototentoonstelling karakteriseert de oorlogstijd in Friesland en sluit aan bij het landelijke project WO2 in 100 foto’s van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD). De foto’s worden afgewisseld met amateurfilms die het Fries Film Archief speciaal voor deze tentoonstelling selecteerde. De films zijn vaak in het geheim gedraaid en geven een indringend beeld van de oorlog, het verzet en de Jodenvervolging in Friesland. In de tentoonstelling wordt bovendien een ontmoetingsplek ingericht waarin hedendaagse projecten een plek krijgen en waar ruimte is om met getuigen, experts en elkaar in gesprek te gaan.

Constant Dullaart
13 juni t/m 13 september 2020
In de zomer laat het Fries Museum werk zien van Constant Dullaart (Leiderdorp, 1979).

Haute Bordure 
9 oktober 2020 t/m 7 maart 2021
In 2020 presenteert het Fries Museum een grote tentoonstelling over borduren in de mode. Haute Bordure laat kleding en accessoires zien die in Nederland zijn gemaakt of gedragen vanaf de laat 16deeeuw tot nu. Van 18de eeuwse mannenvesten tot de jurk van Maxima, en van roaring twenties jurkjes tot de laatste creaties van Gucci en Balmain. Je ontdekt de rijkdom die met borduurwerk gepaard gaat, met luxe materialen als gouddraad, parels, fluweel en zijde, maar ook het ambacht. Geraffineerde technieken en delicaat zijdedraad tonen de duizenden uren die soms met één kledingstuk gemoeid zijn. Borduurwerk in de mode drukt identiteit en status uit: de drager laat zien bij een groep te horen óf zich juist te onderscheiden. Het is tevens de witte draad die door belangrijke levensmomenten loopt zoals geboorte, doop en huwelijk. Maar bovenal vormt borduurwerk een onontbeerlijk onderdeel van de laatste fashion trends, waar dames en heren al eeuwenlang vol trots mee pronken.

tentoonstelling met werk van Paul Kooiker 
10 oktober 2020 t/m 3 januari 2021
In het najaar laat het Fries Museum werk zien van Paul Kooiker (Rotterdam, 1964).

nu al te zien

Wij Vikingen
19 oktober 2019 t/m 15 maart 2020
Vikingen waren de piraten van de Noordzee. Moordend, plunderend en rovend maakten ze de Europese kusten onveilig. Wij Vikingen neemt je mee naar de eeuwen van de vele Vikingeninvallen in Frisia. Je ontdekt hoe families werden verscheurd door ontvoeringen, huizen werden platgebrand en dorpen verwoest. Maar je maakt ook kennis met een andere kant van de Vikingen. De tentoonstelling is een spannende ontdekkingsreis voor de hele familie en extra leuk voor kinderen. Zij gaan als een echte Viking (met helm en zwaard) op zoek naar hun ontvoerde broertje.

Uit het prentenkabinet: rondje om de kerk
20 december 2019 t/m 13 december 2020
Ter ere van het 50-jarig jubileum van de Stichting Alde Fryske Tsjerken presenteert het Fries Museum Uit het prentenkabinet: rondje om de kerk. In de tentoonstelling zijn tekeningen, prenten en oude foto’s te zien van kerken in Friesland. Eeuwenlang fungeerde de kerk als middelpunt van de gemeenschap. Maar tijden veranderen en de kerken daarmee ook. De Beeldenstorm leidde tot verwoeste interieurs en de protestantse Reformatie deed kerken verdwijnen of veranderen van gezindte. Tegenwoordig is steeds meer sprake van ontkerkelijking. Door de jaren heen werd menig Friese kerk afgebroken, opgeknapt of vervangen; momenten die kunstenaars maar wat graag vastlegden.