Burgemeester Buma sluit woning vanwege overtreding Opiumwet

0
255

Op 12 maart 2020 is een woning aan de Nijlânsdyk te Leeuwarden gesloten voor de duur van 3 maanden op last van burgemeester Buma.

In deze woning heeft de politie op 14 januari 2020 een hennepkwekerij aangetroffen met 215 hennepplanten. Ook zijn er diverse aan hennep gerelateerde goederen gevonden, zoals groeimiddelen, ventilatoren, een voedingscomputer en knipbenodigdheden (cannacutters).

Als een dergelijke hoeveelheid softdrugs in een woning wordt aangetroffen, is de burgemeester op grond van de Opiumwet bevoegd om die woning te sluiten. De burgemeester maakt hier gebruik van die bevoegdheid. Sluitingen zoals deze zijn goede voorbeelden van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden. Het doel van dit beleid is  – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van druggerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden  

In 2020 zijn tot nu toe (met deze woning erbij) 8 woningen gesloten op grond van de Opiumwet.