Jubileum CityProms een jaar uitgesteld

0
1138
foto door Ruben van Vliet

CityProms gaat dit jaar niet door. Het gratis toegankelijke klassieke-muziekfestival wordt vanwege de coronacrisis een jaar uitgesteld. CityProms zou vanaf 21 juni voor de tiende achtereenvolgende keer in Leeuwarden plaatsvinden. ,,Reken erop dat we het jubileum volgend jaar uitgebreid vieren”, zegt directeur Margot Hoiting.

CityProms is een meerdaags festival waar zo’n 1.500 (amateur)musici uit 104 Friese dorpen en steden aan meedoen. Ze werken samen met professionele muzikanten en orkesten uit binnen- en buitenland. Kenmerkend voor CityProms is de wijze waarop het festival zogeheten kwetsbare groepen en maatschappelijke organisaties aan zich bindt.

Nieuwe Nederlanders, dak- en thuislozen, mensen met een beperking: CityProms en zusterorganisatie EMBRACE Nederland organiseren tal van muzikale projecten met hen. Jong en oud. Zodat ook zij zich echt deelnemer voelen. Margot Hoiting: ,,CityProms is een belangrijk ijkpunt voor veel artiesten en orkesten. We leven hier allemaal naar toe. Als dat wegvalt, doet dat pijn.”

Maar samen repeteren kan simpelweg niet meer. Alle voorbereidingen en tientallen uren oefenen ten spijt: corona zet de boel op slot. Voor artiesten en orkesten en voor de toeschouwers. Het is jammer, stelt Hoiting, dat CityProms niet doorgaat. ,,Want iedereen is wel toe aan een muzikale oppepper.’’

Toch is Hoiting positief: ,,Misschien dat in het najaar toch nog enkele maatschappelijke projecten door kunnen gaan. Want iedereen wil graag verder. Zodra het weer kan en mag, pakken we de draad op.” In welke vorm dat dan gebeurt, is niet bekend. Daarover wordt de komende tijd nagedacht.