Burgemeester Buma sluit woning vanwege overtreding Opiumwet

0
1100

Op 26 mei 2020 is een woning in Leeuwarden, gelegen aan de Magnoliastraat, op last van burgemeester Buma gesloten voor de duur van 3 maanden, 

In deze woning heeft de politie op 10 april 2020 een in werking zijnde hennepkwekerij aangetroffen met 235 hennepplanten. Tevens werd 4050 gram aan henneptoppen aangetroffen en diverse aan hennepteelt gerelateerde goederen (zoals cannacutters, assimilatielampen, transformatoren, etc.)  Als een dergelijke hoeveelheid softdrugs in een woning wordt aangetroffen, is de burgemeester op grond van de Opiumwet bevoegd om die woning te sluiten. De burgemeester maakt hier gebruik van deze bevoegdheid. Daarbij heeft hij de maatregelen die nu gelden naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus meegewogen. Deze omstandigheden geven in dit geval geen aanleiding om van het beleid met betrekking tot deze bevoegdheid af te wijken en de sluiting achterwege te laten.

Sluitingen zoals deze zijn goede voorbeelden van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden; het doel van dit beleid is – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden   

In 2020 is tot nu toe (met deze woning erbij) 13 keer gebruik gemaakt van deze bevoegdheid door de burgemeester.