Juni in het Fries Museum

0
808
1. Bezoek Arthur Seyss-Inquart aan Leeuwarden, 4 april 1943, collectie Fries Verzetsmuseum.

TE ZIEN

Oog in oog met oorlog – 1 juni 2020 t/m 6 september 2020
In 2020 is het 75 jaar geleden dat Nederland bevrijd werd. Ter ere van dit jubileum toont het Fries Verzetsmuseum in samenwerking met Tresoar, het Fries Film Archief en Historisch Centrum Leeuwarden films en foto’s van de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding in Fryslân. Oog in oog met oorlog geeft een indringend beeld van de oorlogsjaren, het verzet en de Jodenvervolging in Fryslân. Bekende en minder bekende verhalen passeren de revue.

Other.Worldly – 15 februari 2020 t/m 3 januari 2021
In Other.Worldly neemt het Fries Museum je mee naar een verborgen onderwaterwereld. Deze grootschalige hedendaagse kunsttentoonstelling combineert werken van verschillende kunstenaars uit Nederland en buitenland, die de onderwaterwereld in al zijn aspecten tonen; de schoonheid, het afschrikwekkende, het genegeerde en het fantastische. Honderden jaren was die geheimzinnige onderwaterwereld een onbekend terrein. Terwijl de lang verborgen geheimen langzaam aan het licht komen, is de onderwaterwereld nu zelf in gevaar. De actualiteit van deze thema’s laat zich zien in fascinerende en opwindende werken van hedendaagse kunstenaars.

Tenant of Culture: i forgot to tell you i’ve changed – 15 februari 2020 t/m 13 september 2020
Het werk van Tenant of Culture draait om het kledingstuk. Alles wat kapot is, zou je kunnen repareren, is het motto van kunstenaar Hendrickje Schimmel (Nederland, 1990). Om stelling te nemen tegen de verspilling van de mode-industrie begint ze haar sculpturen met restmateriaal, vooral mode-afdankertjes. Zo zijn er Westernlaarzen die gemaakt zijn van platgestreken oude schoenen, een jas uit tweedehands leren tassen en overlevingspakken. 

Ferhaal fan Fryslân  doorlopend
Ferhaal fan Fryslân is de verrassende kennismaking met Friesland en de Friezen. Hoe is Friesland ontstaan en wat is typisch Fries? Ontdek hoe dichters, kunstenaars, zangers en filmmakers deze provincie door de jaren heen in beeld hebben gebracht. De tentoonstelling geeft antwoord op vragen als: zijn er in de middeleeuwen echt Friese koningen geweest en hoe Fries zijn de Friese koeien? Wat deden de Vikingen in Friesland? Wat moest Grutte Pier met zo’n enorm zwaard? En waarom is het kleine Sloten wel een stad maar Drachten niet?

Fries Verzetsmuseum – doorlopend 
Het Fries Verzetsmuseum is een bijzonder onderdeel van het Fries Museum. Ontmoet de bewoners van Friesland in de jaren 1940-1945. Friezen en niet-Friezen vertellen hoe zij de oorlog hier beleefden. Het Fries Verzetsmuseum vertelt verhalen. Verhalen die raken, confronteren en aan het denken zetten. Over mensen die moeilijke keuzes moesten maken in een bijzondere tijd. In de tentoonstelling ervaar je hoe de Tweede Wereldoorlog in Friesland werd en wordt beleefd. Ooggetuigen en voorwerpen met een persoonlijk verhaal brengen de oorlog heel dichtbij.

Kijk op www.friesmuseum.nl voor het actuele programma.