Juni in Keramiekmuseum Princessehof

0
835

Laatste kans!
Gezonken schatten: geheimen van de Maritieme Zijderoute
 – 7 september 2019 t/m 28 juni 2020
De tentoonstelling Gezonken Schatten: geheimen van de Maritieme Zijderoute laat keramiek en andere voorwerpen zien die gevonden zijn aan boord van acht scheepswrakken uit de negende tot en met de negentiende eeuw. De keramische schatten vertellen fascinerende verhalen over de Maritieme Zijderoute in Azië. Daarmee gaat een verborgen wereld open van internationale handel, strijd op zee, mensensmokkel en schatgravers.

Jennifer Tee: Falling Feathers – 23 november 2019 t/m 25 oktober 2020
De tentoonstelling Jennifer Tee: Falling Feathers laat verschillende sculpturale werken zien, waaronder fantasierijke collages en twee installaties van zwarte en witte porseleinen veren. Tee’s werk kenmerkt zich door een combinatie van kracht en ingetogenheid, waarmee ze de toeschouwer uitnodigt een nieuwe wereld te betreden.

Design #5: Jólan van der Wiel – Dragonstone – 23 november 2019 t/m 25 oktober 2020
In de tentoonstelling Design #5: Jólan van der Wiel – Dragonstone is onder meer een intrigerende installatie te zien waarin design, keramiek en magnetisch poeder samenkomen. Op unieke wijze geeft Van der Wiel met gebruik van het magnetisch veld vorm aan zijn werk, dat er buitenaards uitziet.

Thuis bij M.C Escher – te zien vanaf 20 juni
Binnenkort opent de vernieuwde presentatie Thuis bij M.C. Escher. Met de tentoonstelling eert het Princessehof een van zijn beroemdste bewoners; Maurits Cornelis Escher, die in 1898 geboren werd in het Princessehof in Leeuwarden. De huidige presentatie wordt opgefrist en uitgebreid. Speciaal voor de presentatie maakt straatkunstenaar Leon Keer een grote muurschildering in de kelder van het Princessehof in Leeuwarden. Hij laat zich daarbij inspireren door Eschers werk Hol en Bol. Met zijn driedimensionale vertaling van het werk zorgt Keer voor optische illusies in de gewelfde kelderruimte van Eschers geboortehuis.

Het Princessehof van Maria Louise – te zien vanaf 20 juni
Maak kennis met Maria Louise van Hessen-Kassel, prinses van Oranje-Nassau. Deze nieuwe tentoonstelling geeft een blik achter de schermen van haar veelbewogen leven. Maria Louise, afkomstig uit een grote adellijke Duitse familie, trouwt in 1709 op 21-jarige leeftijd met Johan Willem Friso van Nassau-Dietz, stadhouder van Friesland en Groningen. Haar leven is veelbewogen. Als ze nog maar 23 is, sterft haar man onverwacht. Twintig jaar lang neemt ze als regentes zijn stadhouderlijke taken over, totdat haar zoon volwassen is. Op hoge leeftijd rust deze last opnieuw op haar schouders, dit keer voor haar minderjarige kleinzoon. De dappere Maria Louise wordt de spil van het Friese Hof in de achttiende eeuw. Onder haar hoede groeit de invloed van de Friese Nassaus. In een doorlopende geslachtslijn stamt koning Willem Alexander, prins der Nederlanden en prins van Oranje-Nassau van haar af.