Breinprof Erik Scherder is topgast in online talkshow voor ouderen “In beweging blijven is belangrijker dan ooit”

0
1277
Prof. dr. Erik Scherder tijdens een UP talkshow - foto door Marlise Steeman

Neurowetenschapper Erik Scherder en skûtsjeschipper Douwe Visser zijn de hoofdgasten van de bijzondere UP! talkshow Blijf in beweging, die zich vooral op ouderen richt. De talkshow wordt op donderdag 18 juni vanaf 15.30 uur vanuit Studio Z via verschillende online kanalen rechtstreeks uitgezonden. Met muziek van de Fryske volkszangeres Griet Wiersma en gepresenteerd door Roelof Lousma.

“In beweging blijven met lichaam en geest is nu belangrijker dan ooit”, vertelt hersenprofessor Scherder. Hij geeft op 18 juni gemakkelijk toepasbare tips. De vaste gast aan de DWDD-tafel van Matthijs van Nieuwkerk beantwoordt vragen van kijkers en laat zien dat ‘oud en springlevend’ zelfs in coronatijd samengaan: “Je normale bewegingsvrijheid is misschien minder geworden, dus probeer nieuwe dingen uit. Je brein gaat veel beter werken als je jezelf uitdaagt.”

Douwe Visser leidde een leven als schipper: “Ik sit myn hiele libben al yn quarantaine.” De tegenstelling tussen de stille stuurhut van de binnenvaart en het levendige skûtsje is enorm. Douwe vertelt openhartig hoe hij daarmee omging en wat het hem leerde.

Organisator UP! ontwikkelde een unieke dienst: groepsgesprekken via de telefoon. Stichting Welzijn Het Bolwerk en ZuidOostZorg gaan beide voor hun achterban gesprekken organiseren. Minke Cuperus (77) is een van de deelnemers en vertelt in de talkshow over haar ervaringen.

“Even een praatje maken is vandaag de dag voor veel ouderen niet vanzelfsprekend”, aldus initiatiefnemer Alet Klarenbeek. “Terwijl het juist nu fijn is om van elkaar te horen hoe het gaat. Hoe is het om nog minder dan anders te weten hoe de toekomst eruit zal zien? Hoe ga je daarmee om? Wat maakt het leven de moeite waard, nu je als oudere meer aan huis gebonden bent?”

Dit en nog veel meer komt op 18 juni aan bod. Meekijken is leuk, leerzaam en bovendien eenvoudig te regelen. Op de website www.upinnederland.nl/talkshow staat precies hoe het werkt. De talkshow is daar ook live te volgen.

Over UP!
Ouderenplatform UP! maakt sinds 2017 live programma’s over thema’s die ertoe doen als je ouder wordt. Denk daarbij aan talkshows, o.a. in De Rode Hoed in Amsterdam, conferenties en In je Uppie themagesprekken i.s.m. bibliotheken, zorg- en welzijnsorganisaties in Fryslân, Amsterdam, Rotterdam en Haarlem die jaarlijks duizenden bezoekers trekt. UP! is onderdeel van de Landelijke Coalitie Eén tegen eenzaamheid van het ministerie van VWS.