Burgemeester Buma sluit woning vanwege overtreding Opiumwet

0
1067

Op 12 juni 2020 is een woning in Leeuwarden, gelegen aan de Merelstraat, op last van burgemeester Buma gesloten voor de duur van 9 maanden. 

Deze woning is door de politie op 2 maart 2020 doorzocht in het kader van een langlopend onderzoek naar internationale drugshandel en witwassen. Deze woning kwam in dit onderzoek naar voren, de doorzoeking in de woning volgde na een onderschepping door de politie van een transport van 86 kilogram amfetamine dat op weg was van Friesland naar Finland.   

In de woning is een handelshoeveelheid harddrugs aangetroffen, te weten 4.88 gram amfetamine, 3.42 gram MDMA, 23.43  gram GHB en 0.26 gram ketamine. Tevens zijn aan drugshandel te relateren goederen aangetroffen, zoals versnijdingsmiddelen. 

Als een dergelijke hoeveelheid harddrugs in een woning wordt aangetroffen, is de burgemeester op grond van de Opiumwet bevoegd om die woning te sluiten. De burgemeester maakt hier gebruik van deze bevoegdheid. Daarbij heeft hij de maatregelen die nu gelden naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus meegewogen. Deze omstandigheden geven in dit geval geen aanleiding om van het beleid met betrekking tot deze bevoegdheid af te wijken en de sluiting achterwege te laten.

Sluitingen zoals deze zijn goede voorbeelden van de uitvoering van het handhavingsbeleid in de gemeente Leeuwarden; het doel van dit beleid is – kort gezegd – het tegengaan van drugshandel en het voorkomen van drugsgerelateerde onveiligheid en/of overlast voor omwonenden. De gemeente, Politie Noord-Nederland en het Openbaar Ministerie werken intensief samen om tegen illegale drugshandel op te treden   

In 2020 is tot nu toe (met deze woning erbij) 14 keer gebruik gemaakt van deze bevoegdheid door de burgemeester.