Gemeente Leeuwarden gaat over op kentekenparkeren

0
1176

De gemeente Leeuwarden gaat per 1 juli 2020 over op kentekenparkeren. Dat betekent dat bezoekers bij de parkeerautomaat hun kenteken moeten invoeren. Een parkeerkaartje in de auto leggen is niet meer nodig en dat scheelt heen en weer lopen. De medewerkers van Stadstoezicht scannen het kenteken van de geparkeerde auto’s en zien dan direct of iemand betaald heeft. 

Parkeerapp gebruiken
Wie niet in de rij wil staan voor een parkeerautomaat kan een parkeerapp op de telefoon installeren en gebruik maken van belparkeren. Daarvoor zijn verschillende aanbieders op de markt. In Leeuwarden kunnen bezoekers met alle apps terecht. Belparkeren heeft als voordeel dat bezoekers alleen betalen voor de tijd die ze daadwerkelijk geparkeerd staan. In Leeuwarden betaalt al bijna 50% van de bezoekers met een parkeerapp. 

Privacy
De gemeente gaat zorgvuldig om met de gegevens die worden ingevoerd. De gegevens worden alleen gebruikt om te zien of iemand wel of geen parkeergeld betaald heeft. Het kenteken wordt versleuteld opgeslagen in het Nationaal Parkeer Register en na 48 uur automatisch verwijderd. Alleen als er niet of niet genoeg betaald is, worden de gegevens langer bewaard en gebruikt om een boete uit te kunnen schrijven. 

Muntgeld
Daarnaast kan er vanaf januari 2021 bij de parkeerautomaten niet meer met muntgeld betaald worden, maar alleen met de pinpas. Pinnen kan mét en zonder pincode (contactloos).